Е. М. Форстър

Е. М. Форстър

Едуард Морган Форстър (1879–1970) е английски писател. Известен е като Е. М. Форстър.

Роден на 1 януари 1879 г. в Лондон, Англия, в семейството на Едуард Форстър и Алис Уичело. Учи в училище „Тонбридж“ в Кент и в Кралския колеж, в Кеймбридж, в периода 1897-1901 г. В колежа се присъединява към интелектуалното дискусионно общество известно като „Кръг Блумсбъри“.

След дипломирането си пътува с майка си из Европа, а през 1914 г. посещава Египет, Германия и Индия. През това време написва всичките си произведения, макар някои от тях да са публикувани значително по-късно.

Първият му роман „И ангелите не смеят да пристъпят“ е публикуван през 1905 г. Следват още няколко – „Стая с изглед“ и „Хауардс Енд“, в които иронично и задълбочено показва класовата разлика и лицемерието на британското общество в началото на 20-ти век.

По време на Първата световна война е доброволец към Международния червен кръст и служи в Александрия, Египет.

През 1920 г. отново посещава Индия като частен секретар на махарджата на Девас. След завръщането си в Англия завършва последния си роман „A Passage to India“ (На гости в Индия), публикуван през 1924 г. В романа разглежда връзката между Изтока и Запада, видян през призмата на Индия в по-късните дни на британския Радж. С него постига най-големия си успех и е удостоен с мемориалната литературна награда „Джеймс Тейт Блек“.

В периода на 30-те и 40-те години е успешен водещ на радио "Би Би Си". По време на Втората световна война прави седмична рецензия на книги по поръчка на Джордж Оруел. В този период от творческата си кариера се насочва главно към документалната литература, биографичната литература и мемоаристиката.

През 1946 г. е избран за почетен сътрудник на Кралския колеж в Кеймбридж.

Едуард Морган Форстър умира след серия от инсулти на 7 юни 1970 г. в Ковънтри, Англия.


Стая с изглед
ТОП

Стая с изглед

15.00 лв.Без данък: 13.76 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.