Е. Л. Доктороу

Е. Л. Доктороу

Едгар Лорънс Доктороу (19312015) е съвременен американски писател, автор на романи, повести, разкази и есета.

Роден е в нюйоркския район Бронкс, в семейството на руски евреи имигранти. В Бронкс той прекарва своето детство (през годините на Голямата депресия). По-късно детските му спомени ще се отразят в едни от най-значителните му творби. Завършва блестящо образованието си в Кениън Колидж, Охайо и през 1952 г. постъпва в Колумбийския университет. Следва военна служба, която отбива в Германия. След казармата става сценарист в „Колумбия пикчърс“ и като журналист в „Дейли нюз“. След като някои от книгите му се превръщат в бестселъри, минава на свободна практика. Носител е но множество литературни награди в различни периоди от творческата си биография.

В творчеството си Доктороу обхваща многообразни и многопластови социални проблеми. Съчетава исторически факти с реални и по-рядко измислени личности. В едно от своите интервюта Доктороу заявява, че за него сюжетът остава на втори план за сметка на „моментната снимка“ на дадено събитие или период. Още първите му творби са добре приети от широката публика и специалистите, но истинска слава му донася романът „Рагтайм“.


Мозъкът на Андрю
ТОП

14.00 лв.Без данък: 12.84 лв.

Цялото време на света
ТОП

15.00 лв.Без данък: 13.76 лв.

Показани 1 от 2 | 2 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.