Джонатан Сафран Фоер

Джонатан Сафран Фоер

Джонатан Сафран Фоер е американски писател, роден през 1977 г. във Вашингтон и известен най-вече с екранизирания си роман „Всичко е осветено“. Живее в Бруклин, Ню Йорк, заедно със съпругата си, писателката Никол Краус, и сина им Саша.

Фоер е роден във Вашингтон, син e на Алберт Фоер, адвокат и президент на американски антитръстов институт и Естер, която е дете на оцелели от Холокоста родители, емигранти от Полша. Джонатан е вторият от тримата сина в това еврейско семейство. Неговият по-голям брат, Франклин, е бивш редактор на вестник "Нова република", а по-малкият му брат Джошуа е основателят на Atlas Obscura (Атлас на непознатото). Фоер е "ярко" и чувствително дете, което на 8-годишна възраст е било ранено в химическа авария в класната стая, което е довело до “нещо като нервен срив“, както разказват неговите близки, продължил цели три години.

Фоер посещава училище в Джорджтаун и през 1994 г. пътува до Израел с други северноамерикански еврейски тийнейджъри в програма за младежки стипендии. През 1995 г., докато е бил първокурсник в Принстънския университет, той се запознава с писателката Джойс Карол Оутс, която харесва неговото писане и го насърчава. Фоер по-късно си спомня, че "тя е първият човек, който някога ме накара да мисля, че трябва да се опитам да пиша по някакъв сериозен начин и животът ми наистина се промени след това". Оутс е научен ръководитек при завършването Фоер. За докторската си дисертация той получава наградата за творчески писатели на Принстън.


Да ядеш животни
-20%
ТОП

Да ядеш животни

14.40 лв. 18.00 лв. Без данък: 13.21 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.