Джон Кабат-Зин, Марк Уилямс, Джон Тийсдейл, Зиндел Сегал

Джон Кабат-Зин, Марк Уилямс, Джон Тийсдейл, Зиндел Сегал

Джон Кабат-Зин (роден на 5 юни 1944 г.) е професор по медицина и създател на Клиника за намаляване на стреса и Центъра за съзнание в медицината, здравеопазването и обществото в Медицинското училище на Масачузетс.

Кабат-Зин е бил студент на будистки учители като Тайх Нхат Хан и Зен майстор Сеунд Сайн. Практиката му по йога и обучението с будистки учители го кара да интегрира своите учения в научни открития. Програмата за намаляване на стреса, създадена от Кабат-Зин, базирана на натрупания в съзнанието стрес (MBSR), се практикува от медицински центрове, болници и организации за поддържане на здравето.

Програмата за намаляване на стреса, създадена от Кабат-Зин, базирана на натрупания в съзнанието стрес (MBSR), се предлага от медицински центрове, болници и организации за поддържане на здравето.


Марк Уилямс е професор по клинична психология и главен научен сътрудник в университета в Оксфорд. Член е на Британското психологическо дружество и Британската академия по медицина. Бил е образован в гимназията "Стоктън" и в колеж "Св. Петър" в Оксфорд.

Неговите изследвания са свързани с психологически модели и лечение на депресията и самоубийственото поведение, особено прилагането на експериментална когнитивна психология за разбиране на процесите, които увеличават риска от суицидно поведение при депресия. Заедно с колегите си Джон Д. Тийсдейл (Кеймбридж) и Зиндел Сегал (Торонто) разработва когнитивна терапия (MBCT), основаваща се на съзнанието. Настоящите му изследвания са съсредоточени върху връзката между автобиографичните отклонения или особености на рода на индивида и сегашната или бъдещата му уязвимост.


Д-р Джон Тийсдейл е работил като научен сътрудник, финансиран от Съвета за медицински изследвания, първо в катедрата по психиатрия, университета в Оксфорд, а след това в звеното за познание и мозъчни науки, Кеймбридж. Изследванията му са насочени към основните психологически процеси и прилагането на това разбиране за облекчаване на емоционалните разстройства. В продължение на много години той изследва когнитивните подходи към разбирането и лечението на депресията и е един от пионерите в изследванията на когнитивната терапия в Обединеното кралство.

Той е носител на отличието "Изтъкнат учен" от Американската психологическа асоциация. Понастоящем е пенсиониран и преследва лични интереси в практикуването и преподаването на медитация и съзнателно обучение.


Зиндел В. Сегал (роден през 1956 г. в Луцк, Украйна) е когнитивен психолог, специалист по депресията и един от основателите на когнитивната терапия, базирана на съзнанието (MBCT).

Професор по психология в Университета в Торонто, Сегал съчетава внимание с конвенционалната когнитивна поведенческа терапия, която учи пациентите да развият различна връзка с тъгата или нещастието, като се наблюдават, без да се съдят. Понастоящем е награден професор по психология, в частност, нарушения на настроението в Катедрата по психология към университета в Торонто.

Когато започва да работи върху проекта за когнитивна терапия (MBCT), изследва как депресията променя самооценката на човека. Изследванията му включват измерване на себевъзприятието на депресирания пациент, като се изчислява времето, през което той трябва да реагира на положителна или отрицателна информация за него.

Той е и учредител на Академията по когнитивна терапия. Получава наградата "Дъглас" за значителен принос за разбирането и лечението на депресията и наградата "Надежда" от Асоциацията на настроенията в Онтарио. Сегал продължава да защитава значението на клиничната грижа, основана на внимание, в психиатрията.


Осъзнатият път през депресията
-20%
ТОП

Осъзнатият път през депресията

12.80 лв. 16.00 лв. Без данък: 11.74 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.