Джон Кабат-Зин

Джон Кабат-Зин

Джон Кабат-Зин (роден на 5 юни 1944 г.) е професор по медицина и създател на Клиника за намаляване на стреса и Центъра за съзнание в медицината, здравеопазването и обществото в Медицинското училище на Масачузетс.

Кабат-Зин е бил студент на будистки учители като Тайх Нхат Хан и Зен майстор Сеунд Сайн. Практиката му по йога и обучението с будистки учители го кара да интегрира своите учения в научни открития. Програмата за намаляване на стреса, създадена от Кабат-Зин, базирана на натрупания в съзнанието стрес (MBSR), се практикува от медицински центрове, болници и организации за поддържане на здравето.


Кабат-Зин е роден в Ню Йорк като най-младия от девет деца на Елвин Кабат, биомедицински учен и художничката Сали Кабат. Завършва колежа "Хавърфорд" през 1964 г. и продължава обучението си с докторска степен по молекулярна биология през 1971 г. от Масачузетския технологичен институт (MIT).

Докато е студент Кабат-Зин е бил сред основните агитатори срещу военните научни изследвания в университета, както и агитиращ против войната във Виетнам. През това време той размишлява върху целите в живота си, които нарича "кармична задача".


Където и да идеш, ти си там
-20%
ТОП

Където и да идеш, ти си там

11.20 лв. 14.00 лв. Без данък: 10.27 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.