Джон Дж. Миършаймър

Джон Дж. Миършаймър

Джон Дж. Миършаймър е американски политолог и професор, който е определян за най-влиятелният съвременен представител на школата на реалистите в сферата на геополитиката. Преподава в Чикагския университет от 1984 г. и е автор на множество статии и книги.

Най-известен е с теорията си за офанзивния реализъм, според която отношенията между Великите сили се диктуват от рационалното им желание да постигнат регионална хегемония. Според проф. Миършаймър за една силна държава най-важното нещо не е идеологията, а сигурността и тя прави всичко възможно – в една изначално анархична международна система – да се сдобие с колкото се може повече политическа, икономическа и военна мощ, независимо каква е формата на управление – демокрация или автокрация.

Джон Миършаймър от десетилетия твърди, че ако Китай продължава да се развива с бързи темпове, то конфликтът със САЩ е неизбежен, тъй като Поднебесната става все по-пряк конкурент на хегемонията на Съединените щати.Голямата заблуда
ТОП

22.90 лв.Без данък: 21.01 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин
При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.