Джим Ал-Халили, Джонджо Макфадън

Джим Ал-Халили, Джонджо Макфадън

Джонджо Макфадън (роден през 1956 г.) е англо-ирландски учен, академик и писател. Той е професор по молекулярна генетика в Университета в Съри, Великобритания.

Макфадън е роден в Ирландия, но е отгледан в Обединеното кралство. Той има британска и ирландска националност. Бил е бакалавър по биохимия в Лондон през 1977 г. и доктор в "Империал Колидж" в Лондон през 1982 г. Продължава да работи по човешките генетични заболявания и инфекциозни заболявания в Медицинската гимназия "Сейнт Мери" в Лондон (1982-1984), Медицинското училище в Лондон (1984-88) и след това в Университета в Съри, Великобритания.

В продължение на повече от десетилетие Макфадън изследва генетиката на микробите като агенти на туберкулозата и менингита и измисля тест за диагностициране на менингит. Той е публикувал повече от 100 статии в научни списания по различни теми като бактериална генетика, туберкулоза, идиопатични заболявания и компютърно моделиране в генетиката. Той е допринесъл за повече от дузина книги и е редактирал книги за генетика на микобактериите. Изсмиля широко разпространен компютърен модел за изкуствен живот, който демонстрира еволюцията на организмите.


Джамел Садик "Джим" Ал-Халили (роден през 1962 г.) е британско-иракски теоретичен физик, писател и броудкастър. В момента е професор по теоретична физика и председател на Публичната ангажираност в науката на Университета в Съри.

Той е водещ на редица научни предавания по Би Би Си и често е коментатор по теми, обвързани с науката в други британски медии. През 2014 г. Ал-Халили е избран за лидер на RISE (Разпознаване на вдъхновения за учени и инженери) от Съвета за научни изследвания в областта на инженерните и физическите науки на Обединеното кралство (EPSRC).

Той е бил президент на британската хуманитарна асоциация между 2013 и 2016 година.

Роден е в Багдад но родителите му се установяват за постоянно в Обединеното кралство през 1979 г. След завършване на гимназия през 1982 г., учи физика в университета в Съри и завършва с бакалавърска степен през 1986 г. След това продължава образованието си с докторска степен по философия в областта на ядрената реакция.

Макфадън е преподавал в Обединеното кралство, Европа, САЩ и Япония, а негови трудове са представяни в радио и телевизионен ефир, както и в статии за национални вестници, най-често във вестник Гардиън. Настоящият му пост, който заема от 2001 г. насам, е професор по молекулярна генетика в Университета в Съри. Живее в Лондон, женен е и има един син.Живот на ръба
-20%
ТОП

Живот на ръба

17.60 лв. 22.00 лв. Без данък: 16.14 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.