Джигоро Кано

Джигоро Кано

Джигоро Кано (1860-1938) създава Кодокан джудо през 1882 – една година, след като завършва Токийския имперски университет. Джудото е първото японско бойно изкуство спечелило широко международно признание и първото станало официален олимпийски спорт. Педагогическите нововъведения приписвани на Кано включват използването на бели и черни колани и въвеждането дановете, за да се покаже относителното старшинство сред спортуващите даден боен спорт. На Кано се приписват някой известни девизи като: „Максимум ефективност с минимално услие“ и „Споделено благоденствие и изгода“.

Създателят на съвременното джудо, Кано Джигоро, е роден на 28 октомври 1860 г. в Микаге, околностите на Кобе. През 1871 г. семейството на Кано се премества в Токио. Като дете Кано бил слабичко и болнаво дете, болестите следвали една след друга. Обратно на съвета на лекарите, Кано решава да направи нещо, за да подобри здравето си и в същото време да се научи да се защитава. На 18 години той започва да се обучава в Тенжин Шньо Рю Джу-джуцу школата на Фукуда Хачиносуке. Тенжин Шньо Рю е меко бойно изкуство, което набляга на хармонията повече, отколкото на борбата, но в същото време включва и поразяващи техники и техники на хвърляне.

През 1909 г. той става първият японски член на Международния олимпийски комитет. Джигоро Кано умира през 1938 г. на борда на кораб, с който се връща от среща на МОК в Кайро.Кодокан джудо
ТОП

20.00 лв.Без данък: 18.35 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.