Джигоро Кано

Джигоро Кано

Джигоро Кано (1860-1938) създава Кодокан джудо през 1882 – една година, след като завършва Токийския имперски университет. Джудото е първото японско бойно изкуство спечелило широко международно признание и първото станало официален олимпийски спорт. Педагогическите нововъведения приписвани на Кано включват използването на бели и черни колани и въвеждането дановете, за да се покаже относителното старшинство сред спортуващите даден боен спорт. На Кано се приписват някой известни девизи като: „Максимум ефективност с минимално услие“ и „Споделено благоденствие и изгода“.

Създателят на съвременното джудо, Кано Джигоро, е роден на 28 октомври 1860 г. в Микаге, околностите на Кобе. През 1871 г. семейството на Кано се премества в Токио. Като дете Кано бил слабичко и болнаво дете, болестите следвали една след друга. Обратно на съвета на лекарите, Кано решава да направи нещо, за да подобри здравето си и в същото време да се научи да се защитава. На 18 години той започва да се обучава в Тенжин Шньо Рю Джу-джуцу школата на Фукуда Хачиносуке. Тенжин Шньо Рю е меко бойно изкуство, което набляга на хармонията повече, отколкото на борбата, но в същото време включва и поразяващи техники и техники на хвърляне.

През 1909 г. той става първият японски член на Международния олимпийски комитет. Джигоро Кано умира през 1938 г. на борда на кораб, с който се връща от среща на МОК в Кайро.Кодокан джудо
ТОП

Кодокан джудо

20.00 лв.Без данък: 16.67 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.

На фокус

Чуй гласа на природата с новите музикални книги от Изток-Запад!

12/07/2019

Искате ли да се разходите в джунглата? Да чуете как реве ягуарът, да послушате песента на райскат..

Включи се в лятната ни игра и спечели чудна награда!

26/06/2019

Препоръчай книга, издадена от „Изток-Запад“, която би избрал за почивката си, и можеш да спечелиш ваучер на с..

На един клик от книгите!

14/06/2019

Бърз, удобен, функционален - това е новият сайт на издателство „Изток-Запад“. Създадохме го с любовта и о..

Вашите топ 10 на Пролетния базар на книгата

03/06/2019

Скъпи приятели,благодарение на вас отново имахме един чудесен панаир на книгата, където вашия ентусиазъм ни зап..