Джеймс Оливър Кърууд

Джеймс Оливър Кърууд

Джеймс Оливър Кърууд (1878–1927) е американски писател на приключенски романи и изявен природозащитник.

Джеймс Оливър Кърууд „Джим“ е роден на 12 юни 1878 г. в Оуасо, Мичиган, САЩ. Джеймс е най-малкият от четирите деца на Джеймс и Абигейл. Баща му е бил обущар и управлява магазин в Уесттаун, когато Кърууд е бил на шест години. Бизнесът на баща му фалира и семейството се премества във ферма в Ери Каунти, Охайо. Работа във фермата изгражда характера му и дава начало на мечтата му да пътува и пише. Започва да пише още на девет години. Когато е на тринадесет семейството му се връща в Оуасо.

Кърууд прекъсва гимназия преди дипломирането си, но през 1898 г. преминава успешно приемния изпит в Мичиганския университет, където учи журналистика. След две години напуска колежа, за да стане репортер за „Detroit News-Tribune“. През 1900 г. той продава първата си история.

Уволнен е от вестника след шест месеца и започва работа при производител на фармацевтични продукти. През 1902 г. се връща в „Detroit News-Tribune“, където работи до 1907 г., когато напуска заеманата длъжност на помощник редактор, за да се отдаде на творчеството си.

На 21 януари 1900 г. се жени за Кора Леон Джонсън, с която се развежда през ноември 1908 г. Имат две деца – Карлота и Виола. На 27 септември 1909 г. се жени за Етел Грийнууд, с която имат син – Джеймс младши. Кора получава попечителство над дъщерите си, но Карлота живее с Оуасо с баща си.

До 1909 г. той е спестил достатъчно пари, за да пътува до канадския северозапад, пътуване, която го вдъхновява за неговите истории за приключенията на дивата природа. Успехът на неговите книги му предоставя възможност да се връща в Юкон и Аляска в продължение на няколко месеца всяка година, в проучване, писане и изграждане на колиби, което му позволява да натрупа впечатления и опит и да напише повече от тридесет книги.

Неговите книги са бестселъри в САЩ в началото на 20-те години на миналия век. Те са основа за около двайсет филма и са вдъхновение за множество романи и разкази. В момента на смъртта му през 1927 г. той е най-високо платеният автор в света.

Последният роман на Кърууд „Green Timber“ е почни завършен в момента на смъртта му. Той е редактиран от секретарката му Доротея А. Брайънт и е публикуван през 1930 г.

Освен романи Кърууд е написал и над 200 статии, кратки разкази и документални поредици, за различни литературни и популярни списания през цялата си кариера.Равнините на Абраам
-20%
ТОП

9.60 лв. 12.00 лв. Без данък: 8.81 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.