Джеймс Кантън

Джеймс Кантън

Джеймс Кантън (роден на 29 април 1951 г.) е футурист, писател, предприемач, главен изпълнителен директор и председател на “Института за глобални перспективи”. Той прогнозира глобалните тенденции в бизнеса, технологиите, глобализацията, търговията, здравеопазването, населението, науката, климата, работната сила и сигурността. Той е известен с ключовите си презентации и консултации на различни организации, на които помага да разбират по-добре и да се възползват от сложните промени и възможности в областта на технологиите, енергетиката, медицината, финансите, климата, демографията, развлеченията, сигурността и медиите. Той също така помага на клиентите да създават глобални съюзи, инвестиции, стратегии и разработване на нови продукти или услуги.

Кантън работи с водещи световни корпорации, сред които Ай Би Ем, Фед Екс, Дженеръл Електрикс, Епъл, Сиско, Пепси, Филипс и много други, сред които и Министерството на отбраната на САЩ. Той е консултирал три администрации на Белия дом, Националната научна фондация, Американската асоциация за напредък в науката и Националния съвет за наука и технологии.

Кантън учи и работи с известния футурист и писател Алвин Тофлър. Присъединява се към Епъл като изпълнителен директор през 1981 г., където работи за въвеждането на компютъра Макинтош, изкуствения интелект и компютърните приложения от следващо поколение за бизнеса, медицината и науката. Заемал е редица позиции в глобалното инвестиционно банкиране (Swiss Occidental AG), високите технологии (Ultimate Media Corp) и търговското финансиране (Oxynet) от 1985-1990.

През 1990 г. основава "Института за глобални переспективи", базиран в Сан Франциско мозъчен тръст, който предлага съвети в сферата на бизнес стратегиите и прогнозите за иновации за различни глобални компании и правителства. Той е първият, който разпознава Интернет като огромната иновация през 80-те години на миналия век и по този начин се утвърждава като футурист на новите ключови тенденции, които ще оформят бъдещето. Участва в ранни проекти за идентифициране на социалното и бизнес въздействието на модерните технологии върху глобалната икономика: нанотехнологии, биотехнологии, информационни технологии, телекомуникации, невротехнологии и квантова технология.


Няма налични продукти.


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.