Джeймс Гуортни

Джeймс Гуортни

Джеймс Д. Гуортни (роден на 28 септември 1940 г.) заема висшия държавен ръководен пост на декан в Държавния университет във Флорида, където ръководи Център "Ставрос" за ускоряване на свободното предприемачество и икономическото образование.

Неговите текущи изследвания се фокусират върху измерването и определянето на факторите, които влияят върху разликите в нивата на доходите и темповете на растеж между отделните страни. В тази връзка той е старши изследовател, отговорен за изготвянето на годишния доклад "Икономическа свобода на света", който предоставя информация за институциите и политиките на 140 държави. Този набор от данни, публикуван от световна мрежа от институти в 70 страни, се използва масово от учени, които разследват теми, вариращи от икономически растеж до мирни отношения между народите.

През 1999-2000 г. той е главен икономист на Съвместния икономически комитет на Конгреса на САЩ. Той бе поканен от встъпващата администрация на Путин през март 2000 г. да направи презентации и да води дискусии с водещи руски икономисти относно бъдещето на руската икономика.

През 2004 г. получава наградата "Адам Смит" на Асоциацията за обучение на частни предприемачи за приноса си за развитието на идеалите на свободния пазар. Той е настоящият председател на Южната икономическа асоциация.


Какво всеки трябва да знае за икономиката и просперитета
ТОП

8.00 лв.Без данък: 7.34 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.