Как се възцари Адът на Земята

Въздействаща…  Книгата на Маккей завладява със своята страст и оригиналност. Към 25 000 души загиват в огнената буря, която бушува в града. Никога не съм я виждал по-добре описана.

Макс Хейстингс, автор на „Тайната война“


В 22:03 ч. на 13 февруари 1945 г. стотици британски бомбардировачи започват една от най-разрушителните въздушни атаки през Втората световна война: бомбардировката на Дрезден. Експлозиите, които превръщат в руини сърцето на града, само подготвят пътя за най-страшното – запалителните бомби. Те пресъздават картината на Ада в Дрезден – една от културните столици на Европа. Пътищата се превръщат в капани от разтопен асфалт, огън и валящи отломки; бомбоубежищата – в пещи, убиващи хората, които е трябвало да предпазят; Дрезден е огнен ураган, в който смъртта си намират над 25 000 души. На другия ден се появяват и американските бомбардировачи, за да довършат пъкленото дело. Мнозина граждани на Дрезден са вече претръпнали от преживения ужас, когато бомбите заваляват отново.

По своя подход в „Дрезден“ Синклер Маккей може да бъде сравнен с Антъни Бийвър. Както своя сънародник Маккей описва паралелно и военните аспекти на бомбардировката – причините за нея, отговорните лица, самите летци и изпълнението на възложената им мисия, – но и ситуацията на земята – живота на гражданите на Дрезден преди, по време и след разрушението. Като избира да фокусира разказа си не само върху голямата картина, но и върху отделни съдби, той постига нещо много важно – прави читателите съпричастни, често липсващо качество на историческите трудове, което прави „Дрезден“ особено увлекателно четиво.

Книгата е плод на старателно проучване, благодарение на което Маккей е успял да пресъздаде и огнения ад, и хората, хванати в капана му, особено живо и правдиво. Сред героите, с които ще се запознаят читателите, са Кърт Вонегът, авторът на „Кланица 5“, един от хилядите военнопленници, държани в града по онова време; Виктор Клемперер, писател евреин, който води съществуване на парий заедно с жена си в нацисткия град; Винфред Биелс, четиринайсетгодишно момче, което опитва да стигне до дома си през огнения лабиринт; Гисела Рейхелт, едно обикновено десетгодишно момиче; и мнозина други, които дават човешко лице на неописуемата трагедия.

Блестящото проучване на Синклер Маккей изгражда сложна, но и много човешка картина на тази ужасяваща нощ и на последствията от нея в една книга, която ще бъде запомнена дълго след като и последната страница бъде затворена.
Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Сталинград. Съдбовната обсада 1942-1943
Сталинград. Съдбовната обсада 1942-1943-foto2
Сталинград. Съдбовната обсада 1942-1943-foto3
Сталинград. Съдбовната обсада 1942-1943-foto4
-20%
ТОП

Сталинград. Съдбовната обсада 1942-1943...

22.40 лв. 28.00 лв. Без данък: 20.55 лв.

Падането на Берлин (1945)
-20%
ТОП

Падането на Берлин (1945)

31.20 лв. 39.00 лв. Без данък: 28.62 лв.

Битката за Испания
-20%
ТОП

Битката за Испания

27.92 лв. 34.90 лв. Без данък: 25.61 лв.

Дрезден
-20%

Дрезден

18.32 лв. 22.90 лв. Без данък: 16.81 лв.


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.