Дон Дрегър

Дон Дрегър

Доналд Фредерик "Дон" Дрегър (1922 -1982) е международно известен практикуващ и учител по японски бойни изкуства. Автор е на няколко важни книги свързани с азиатските бойни изкуства и е пионер на международното джудо в Съединените щати и Япония. Също така има огромен принос в това бойните изкуства да се превърнат в значима тема за академични изследвания в цял свят.

Дрегър започва да практикува бойни изкуства докато живее в Чикаго, на около 7 или 8 години. Първото му обучение е в джуджуцу, но скоро той го заменя с джудо и само на 10-годишна възраст постига степента на второто кю (по-ниското от двете нива на кафевия колан). До 1948 г. Дрегър е класиран на 4-то място в джудото в цял свят.

През 1952 г. е един от лидерите на новосъздадената Американска асоциация по джудо (Judo Black Belt). Това е първата организация по бойни изкуства на национално ниво в Северна Америка. Дрегър е вицепрезидент на Панамериканската асоциация за джудо и председател на Комитета за връзки с обществеността - помага за популяризирането на джудо в Средноатлантическия регион на Съединените щати.

Официално представлява интересите на джудото по време на международни състезания, проведени в Куба и Белгия през 1953 г., а през 1964 г. е обявен за представител на джудото в американския аматьорски атлетически съюз в Япония, в очакване на включване на джудото на Олимпиадата през 1964 г.

Дрегър участва във всички организирани събития по джудо в Япония. Става член на най-старата японска културна организация за изучаване и запазване на класическите бойни изкуства и първият неяпонски практикуващ постигнал статут на инструктор (kyoshi menkyo) в тази система.


Класическо буджуцу
ТОП

Класическо буджуцу

14.00 лв.Без данък: 11.67 лв.

Класическо будо
ТОП

Класическо будо

14.00 лв.Без данък: 11.67 лв.

Показани 1 от 2 | 2 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.

На фокус

Чуй гласа на природата с новите музикални книги от Изток-Запад!

12/07/2019

Искате ли да се разходите в джунглата? Да чуете как реве ягуарът, да послушате песента на райскат..

Включи се в лятната ни игра и спечели чудна награда!

26/06/2019

Препоръчай книга, издадена от „Изток-Запад“, която би избрал за почивката си, и можеш да спечелиш ваучер на с..

На един клик от книгите!

14/06/2019

Бърз, удобен, функционален - това е новият сайт на издателство „Изток-Запад“. Създадохме го с любовта и о..

Вашите топ 10 на Пролетния базар на книгата

03/06/2019

Скъпи приятели,благодарение на вас отново имахме един чудесен панаир на книгата, където вашия ентусиазъм ни зап..