Дейвид Ремник

Дейвид Ремник

Дейвид Ремник (роден на 29 октомври 1958 г.) е американски журналист, писател и редактор. Той печели наградата "Пулицър" през 1994 г. за книгата си "Ленинската гробница: Последните дни на съветската империя". Ремник е редактор на списание "Ню Йоркър" от 1998 г. насам. Провъзгласен е за "редактор на годината" от списание "Рекламна епоха" през 2000 г. Преди да се присъедини към "Ню Йоркър", Ремник е бил репортер и кореспондент в Москва за "Уошингтън Поуст". Бил е в управителния съвет на Нюйоркската обществена библиотека. През 2010 г. публикува своята шеста книга.

Ремник е роден в Ню Джърси, израстнал е в светски еврейски дом и както сам казва с "много книги наоколо". Приятел от дете е с комика Бил Маер. Учи в гимназията в Хилскейл.

През 1981 г. завършва Принстънския университет с отличие в сравнителната литература; там се запознава с писателя Джон Макфий, който е бил член на Университетския пресклуб и е помогнал на Ремник да открие пърото си издание. Ремник казва, че след колежа е искал да пише романи, но поради заболяванията на родителите си е трябвало да си намери работа. Иска да бъде писател и именно затова избира кариера в журналистиката и започва с "Уошингтън Поуст".

Той е женен за репортерката Естер Фейн от "Ню Йорк Таймс" и има три деца. Ремник владее руски перфектно.

Започва кариерата си в "Уошингтън Поуст" през 1982 г. малко след завършването си в Принстън. Първата му задача е да покрие Американската футболна лига, като предава на живо. След шест години, през 1988 г. става вестникарски кореспондент в Москва, от където започва да трупа материали за книгата си "Ленинската гробница".

През 1993 г. получава наградата "Джордж Полк" за изключителни постижения в журналистиката.


Кралят на света
-20%
ТОП

Кралят на света

12.00 лв. 15.00 лв. Без данък: 11.01 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.