Дейвид Огилви

Дейвид Огилви

Дейвид Макензи Огилви (1911-1999) e британски рекламист. Незавършил образованието си, работи като готвач, продавач, дипломат и фермер. На тридесет и седем годишна възраст започва да се занимава с реклама и основава рекламната агенция "Огилви енд Мада" (Ogilvy & Mather), която до днес е една от най-големите маркетингови и комуникационни компании в света.

Дейвид Макензи Огилви е роден през 1911 г. във Великобритания. Пише ръководство за продавачите на печки „Ага“, които той самият е предлагал от врата на врата. Години по-късно списание „Форчън“ нарича това ръководство „Най-добрият наръчник по продажбите, писан някога“. По време на Втората световна война Огилви работи за разузнаването към английското посолство във Вашингтон.

След войната Огилви купува ферма в Пенсилвания и заживява сред религиозната общност на амишите. Спокойната атмосфера задържа Огилви и неговата съпруга в Пенсилвания за няколко години, но животът на фермер не го задоволява и се мести в Ню Йорк.

През 1948 г. основава рекламна агенция в Ню Йорк "Огилви енд Мада" с финансовата подкрепа на друга лондонска рекламна агенция.

През първите 20 години от създаването на агенцията Огилви печели проекти за много популярни корпорации. А "Шел" му поверява цялата си рекламна дейност в Северна Америка.

През 1965 г. "Огилви енд Мада" се слива с лондонския си партньор, за да формират нова международна агенция. Година по-късно компанията става публично акционерно дружество — една от първите рекламни агенции, които правят подобно нещо.

През 1973 г. Огилви се оттегля от директорския си пост и се мести в имение във Франция. Въпреки че се отдръпва, Огилви остава в течение на работата в компанията.

През 1980 г. става председател на "Огилви енд Мада" в Индия. Прекарва година, работейки като временен председател на офиса на агенцията в Германия. Огилви посещава клоновете на агенцията по целия свят и продължава да я представлява по събранията пред клиенти и бизнес аудитории.

Когато през 1989 г. "Огилви Груп" (Ogilvy Group) е купена от WPP се превръща в най-голямата агенция за маркетингови комуникации. Дейвид Огилви е запазен като председател на компанията без изпълнителни функции (позиция, която заема в продължение на три години).

Огилви е получил множество титли и постове за цялостния си принос към рекламния бизнес: бил е обявен за командир на Британската империя през 1967 г.; отредено му е място в американската „Зала на славата на рекламистите" (Advertising Hall of Fame) през 1977 г, както и много други престижни награди в областта на рекламата и комуникациите.

На 21 юли 1999 г. Дейвид Огилви умира в дома си в Туфу (Touffou), Франция.Огилви за рекламата
-20%
ТОП

Огилви за рекламата

23.92 лв. 29.90 лв. Без данък: 21.94 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.