Дайсецу Т. Судзуки

Дайсецу Т. Судзуки

Дайсецу Тейтаро Судзуки (1870–1966) е японски философ и психолог, виден популяризатор на дзен будизма. Професор по философия в университета Отани в Киото. Член на Японската академия на науките.

През 1892 г. завършва филологическия факултет на Токийския университет. В младостта си е светски ученик на дзен школата Риндзай. От 1909 до 1920 преподава в Университета Гакусюин и в Токийския императорски университет. От 1921 в продължение на 20 години преподава в Университета Отани, където получава професорско звание. През 1936 като гостуващ преподавател посещава Великобритания, където чете лекции за будизма. Продължително време живее САЩ и Европа, чете лекции по будизъм в Колумбийския университет, в Харвардския университет, както и в много други университети и колежи. През 1940-те години води семинари по дзен будизъм в Колумбийския университет в Ню Йорк, където се запознава с Карен Хорни и Ерих Фром, с които установява сътрудничество. С негово съдействие през 1951 К. Хорни посещава Япония за запознаване с дзен будизма, а Фром организира в своята къща в Куернавака специален семинар по дзен будизъм и психоанализа. Семинарът се провежда под ръководството на Сузуки и Фром. Въз основа на материалите от семинара е публикувана тяхната обща книга „Дзенбудизъм и психоанализа“ (1960, в съавторство с Ричард Де Мартино).


Дзен и японската култура
ТОП

Дзен и японската култура

33.00 лв.Без данък: 27.50 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.

На фокус

Чуй гласа на природата с новите музикални книги от Изток-Запад!

12/07/2019

Искате ли да се разходите в джунглата? Да чуете как реве ягуарът, да послушате песента на райскат..

Включи се в лятната ни игра и спечели чудна награда!

26/06/2019

Препоръчай книга, издадена от „Изток-Запад“, която би избрал за почивката си, и можеш да спечелиш ваучер на с..

На един клик от книгите!

14/06/2019

Бърз, удобен, функционален - това е новият сайт на издателство „Изток-Запад“. Създадохме го с любовта и о..

Вашите топ 10 на Пролетния базар на книгата

03/06/2019

Скъпи приятели,благодарение на вас отново имахме един чудесен панаир на книгата, където вашия ентусиазъм ни зап..