Данута Валенса

Данута Валенса

Данута Валенса е съпругата на Лех Валенса. На 19 години тя пристига в Гданск и се запознава и омъжва за бъдещия лидер на „Солидарност” и президент на Полша през 1990–1995. През 1983 г. тя приема нобелова награда за мир от името на съпруга си, който по време на големи политически сътресения в страната, се страхува, че полското правителство може да не му позволи да се върне ако пътува до Осло. Лех и Данута са женени от 8 ноември 1969 г. и имат осем деца - четирима сина и четири дъщери. В продължение на много години Данута е, както сама казва, на половин крачка зад мъжа си, много рядко се ангажира и изказва публично. След 1989 г. в свободна Полша тя ограничава публичните си изяви до благотворителна дейност във Фондацията „Полезни по друг начин” (“Sprawni Inaczej).

В откровената си биография "Мечти и тайни" съпругата на нобелиста за мир развълнува цял свят с разказа си за самотата и теглото на домашните задължения на една жена, чийто мъж оглавява важна част от борбата с комунистическите власти.


Мечти и тайни
-20%
ТОП

Мечти и тайни

12.00 лв. 15.00 лв. Без данък: 11.01 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.