Дънсейни, Лъвкрафт, Ходжсън

Дънсейни, Лъвкрафт, Ходжсън

Едуард Джон Мортън Дракс Плънкет, 18-и барон Дънсейни (1878–1957) е ирландски писател и драматург, творил под псевдонима Лорд Дънсейни.

Смятан е за един от основоположниците на жанровете фентъзи и хорър. Писал е също така драми, поезия и други видове произведения. Публикувал е близо 60 книги.

Дънсейни е учил в Итънския колеж и Кралската военна академия "Сандхърст". Служи като офицер през Втората бурска война и през Първата световна война. Бил е страстен ловец и спортист, както и шампион на Ирландия едновременно по шахмат и стрелба с пистолет.

Известен е най-вече с многобройните си литературни творби — разкази, романи, драми, стихове — много от тях написани с паче перо. Обичал е да преписва лично творбите си в специално подвързани томове, които се пазят в семейния архив на рода Дънсейни.


Хауърд Филипс Лъвкрафт (1890–1937) е американски писател на ужаси и фантастика. Роден е в Провидънс и живее там през почти целия си живот. Той започва да пише още на седем години. В училище има влечение към науката и издава ръкописни списания на тема природни науки. Лъвкрафт не постъпва в университет поради проблеми със здравето. Първата му публикация е разказът „Алхимик“.

Писател, критик и есеист, определян като най-значимия американски „свръхестественик“ след Едгар Алан По, Хауърд Филипс Лъвкрафт е едно от големите имена в литературата на ужаса през ХХ век. Освен в художественото си творчество, идеите си за литературния ужас Лъвкрафт оповестява в богатата си кореспонденция с писатели-съмишленици и най-вече в есето „Свръхестественият ужас в литературата“ – пространна и богата на идеи разработка, публикувана през 1927 година.Уилям Хоуп Ходжсън (18771918) е английски автор. Той оставя след себе си огромно като количество творчество, най-вече есета, кратка фикция и романи, обхващащи няколко припокриващи се жанра, включително ужас, фантастика и научна фантастика. Ходжсън използва опита си като моряк, за да придаде автентичен детайл на кратките си истории на ужасите, в много от които действието се развива в океана. Романите му "Домът сред пущинака" (1908) и "Нощната земя" (1912) имат по-космически теми. В началото на кариерата си Ходжсън се посвещава на поезията, въпреки че малко от неговите стихове са публикувани, докато е жив. Сред съвременниците си е известен и като фотограф и културист. Умира през Първата световна война на 40-годишна възраст.


Бащите на ужаса
Бащите на ужаса-foto2
Бащите на ужаса-foto3
Бащите на ужаса-foto4
ТОП

17.00 лв.Без данък: 15.60 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.