Даниъл Денет

Даниъл Денет

Даниъл Денет (роден през 1942 г.) е един от най-авторитетните съвременни философи, автор на редица популярни книги и статии и директор на Центъра за когнитивни изследвания към университета „Тафтс“ в Масачусетс, САЩ. Ричард Докинс – автор на мащабните, изцяло научни трудове - „Делюзията Бог“, „Себичният ген“, „Сказанието на прадедите“, определя Даниъл Денет като свой ментор. Емблематичният му труд „Опасната идея на Дарвин“, с който Денет дебютира на родната книжна сцена, е безспорно най-коментираната му книга, която ни показва защо той напълно заслужава определението „един от най-провокативните мислители на планетата“.

От 2017 г. той е директор на Центъра за когнитивни изследвания заедно с Остин Б. Флетчър, професор по философия в Университета Тафтс. Денет е атеист и секуларист, както и ярък поддръжник на движението "Брайтс". Нарича се един от "Четирите конници на новия атеизъм", заедно с Ричард Докинс, Сам Харис и покойния Кристофър Хитчънс.

Член е на редакционната колегия на сп. Ръдърфорд (The Rutherford Journal).

Денет е роден на 28 март 1942 г. в Бостън. Прекарва част от детството си в Ливан, където по време на Втората световна война баща му е бил таен контраразузнавателен агент в Службата за стратегически услуги, прикрит като културно аташе към американското посолство в Бейрут. Когато е на петгодишна възраст, майка му го отвежда в Масачусетс, след като баща му умира в неразследвана катастрофа. Сестрата му е разследваща журналистка. Денет казва, че за първи път се запознава с философията, докато посещава летен лагер на 11-годишна възраст.

Завършва академията "Филипс Ексетър" през 1959 г. и прекарва една година в Уеслианския университет, преди да получи бакалавърска степен по философия от Харвардския университет през 1963 г. През 1965-та получава докторска степен по философия от Оксфордския университет.

Денет описва себе си като "бенефициент на стотици часове неформални уроци във всички области, които го интересуват, четейки водещи световни учени".

Той е носител на стипендията "Фулбрайт", две стипендии "Гугенхайм" и стипендия в Центъра за напреднали изследвания на поведенческите науки. Член е на Комитета за скептични проучвания и хуманист лауреат на Международната академия за хуманизъм. През 2004 е обявен за хуманист на годината.

През 2012 г. получава наградата "Еразъм" - годишна награда удостояваща човек с изключителен принос към европейската култура, общество или социални науки "за способността му да пренася културната значимост на науката и технологиите към широка аудитория".


Опасната идея на Дарвин
-20%
ТОП

Опасната идея на Дарвин

32.00 лв. 40.00 лв. Без данък: 29.36 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.