Дъглас Хофстатър

Дъглас Хофстатър

Дъглас Ричард Хофстатър (роден на 15 февруари 1945 г.) е американски професор по когнитивна наука, чиито изследвания се фокусират върху усещането за Аза (чувство за самостоятелност по отношение на външния свят), както и върху съзнанието, аналогията, художественото творчество, литературния превод и откритията в математиката и физиката.

Книгата "Гьодел, Ешер, Бах: една гирлянда към безкрайността", публикувана за пръв път през 1979 г., печели наградата "Пулицър" за обща нефантастика и наградата за книга на годината книга в категорията "Наука".

Хофстатър е син на носителя на Нобелова награда и физик Робърт Хофстатър. Дъглас израства в Станфордския университет, където баща му е професор. По-късно заминава да учи в Международното училище в Женева за една година. Завършва с диплома по математика от Станфорд през 1965 г. Прекарва няколко години в Швеция в средата на 60-те години. Продължава образованието си и получава докторантура в областта на физиката от университета в Орегон през 1975 г.


Гьодел, Ешер, Бах: една гирлянда към безкрайността
-20%
ТОП

Гьодел, Ешер, Бах: една гирлянда към безкрайн...

54.40 лв. 68.00 лв. Без данък: 49.91 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.