д-р Темпъл Грандин

д-р Темпъл Грандин

Мери Темпъл Грандин (роден на 29 август, 1947) е американски професор по наука за животните в Щатския университет на Колорадо, консултант по животинско поведение във животновъдстката индустрия, както и говорител на тема аутизъм. Тя е един от първите хора в аутистичния спектър, който споделя публично прозрения от личния си опит с аутизма. Тя изобретява устройство, наречено "кутия за прегръдки", което успокоява хората от аутистичния спектър. През 2010 година е включена в списъка на 100-те най-влиятелни личности в света, в категорията "Герои". Тя вдъхновява създаването на наградения, полубиографичен филм на HBO "Темпъл Грандин".

Грандин е родена в Бостън, Масачузетс, в богато семейство. Нейната майка е Анна Първс (сега Кътлър) - актриса, певица и внучка на съизобретателя на системата "автопилот" в авиация (Йоан Първс), която има диплома по английски език от Харвардския университет. Бащата на Темпъл е бил Ричард Грандин, който умира през 1993 г. в Калифорния - бил е агент на недвижими имоти и наследник на най-голямата бизнес корпоративна ферма за пшеница в Америка по това време, Фермите Грандин.

Темпъл не проговаря докато не навършва три години и половина. Тя има късмета да се роди в заможно семейство, което и осигурява ранна речева терапия. Записана е в нормална детска градина на петгодишна възраст.

Д-р Грандин става известен автор и говорител както за аутизма, така и за поведението на животните. Днес е професор по животински науки в Държавния университет в Колорадо. Има успешно кариерно развитие в сферата на консултирането, както върху дизайна на оборудването за животновъдство, така и върху хуманното отношение към животните. Била е гост в национални телевизионни и радиопрограми.

Докато е млада е смятана за странна, твърде развълнувана, а е била и тормозена в гимназията. Единственото място, където намира приятели, са места и дейности, в които тя има интерес, като например коне, електроника или моделни ракети. Г-н Карлок, нейният учител по природни науки е нейн важен ментор, който насърчава интереса й към науката. Днес половината от добитъка в САЩ се отглежда в съоръжения, които тя е проектирала.

Темпъл Грандин, на която са поставили диагноза аутизъм още като дете, говори за това как работи нейният ум - споделя способността си да "мисли в картини", което й помага да разрешава проблеми, с които невротипичните умове може би не биха се справили. Според нея светът има нужда от хора от спектъра на аутизма: визуални мислители, мислители в схеми, вербални мислители и всякакъв вид умни деца-чудаци. Вижте на български ТУК.


През моите очи
-20%
ТОП

През моите очи

14.40 лв. 18.00 лв. Без данък: 13.21 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.