Чък Паланюк

Чък Паланюк

Чарлз Майкъл „Чък“ Паланюк е американски трансгресивен писател и журналист на свободна практика.

Най-популярният му и награждаван роман е „Боен клуб“, по който по-късно е направен филм, режисиран от Дейвид Финчър. Живее край Портланд, но често отсяда в родния си щат Вашингтон в близост до Сиатъл.

Паланюк е роден на 21 февруари 1962 г. в Паско, щ. Вашингтон. Той е син на Карол и Фред Паланюк и е израснал заедно с тях в каравана в Бърбанк, щата Вашингтон. Родителите му по-късно се разделят и често го оставят с тримата му братя и сестри при техните баба и дядо във ферма в Източен Вашингтон. Неговият дядо по бащина линия е украиненц и емигрира в Ню Йорк от Канада през 1907 г.

През 20-те си години Паланюк следва в Орегонския университет по журналистика и се дипломира през 1986 г. Докато учи, той работи като стажант за националната обществена радиостанция KLCC в Юджийн, Орегон.

Мести се в Портланд скоро след това. Пише за местния вестник за кратко и започва да работи за FREIGHTLINER като механик, продължавайки тази си работа, докато писателската му кариера бележи успех. През това време пише наръчници за поправяне на камиони.

Паланюк се е занимавал с доста работа като доброволец в различни организации, докато смъртта на пациент, към който се е привързал, го кара да престане.

В зрялата си възраст е бил член на бунтовническо общество и редовен участник в техни събития. Участията му в тези дейности са вдъхновили много от творбите му и най-вече са били основата за проекта „Хаос“ в „Боен клуб“.Призрачно
ТОП

Призрачно

20.00 лв.Без данък: 16.67 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.

На фокус

Чуй гласа на природата с новите музикални книги от Изток-Запад!

12/07/2019

Искате ли да се разходите в джунглата? Да чуете как реве ягуарът, да послушате песента на райскат..

Включи се в лятната ни игра и спечели чудна награда!

26/06/2019

Препоръчай книга, издадена от „Изток-Запад“, която би избрал за почивката си, и можеш да спечелиш ваучер на с..

На един клик от книгите!

14/06/2019

Бърз, удобен, функционален - това е новият сайт на издателство „Изток-Запад“. Създадохме го с любовта и о..

Вашите топ 10 на Пролетния базар на книгата

03/06/2019

Скъпи приятели,благодарение на вас отново имахме един чудесен панаир на книгата, където вашия ентусиазъм ни зап..