История за страдание и любов с аромат на чай

„Чаеното момиче“ е новата книгата на бестселъровата авторка Лиза Сий, позната на българските читатели с романите си „Снежно цвете и тайното ветрило“ (преведена на 36 езика), „Любовта на Божур“ и „Шанхайските момичета“.

С присъщия си високо художествен стил и красив език Лиза Сий ни предизвиква да се отправим към едно далечно планинско селце в Китай, където животът на Лиян и семейството ѝ се върти около отглеждането на чая и спазването на традициите на акха. Това е малко племе от малцинствата на Китай, чиито прадеди са се преселили от Тибет преди стотици години, но спазват обичаите, почитат предците и държат надалеч духовете чрез многобройни ритуали, както са го правили всички поколения преди тях.

Животът им обаче внезапно се променя, когато един мъж пристига в селото с предложение, на което не могат да устоят: той иска да купи чая, който те продават на безценица на изкупния пункт. Оказва се, че древното изкуство на пиенето на чай постепенно се възражда в Китай и предприемачи вече търсят качествения чай, добиван в планините на далечната провинция Юннан. Така модерният свят постепенно навлиза в света на акха.

Лиян е дъщеря на лечителката на селото, но колкото и способна да е една жена, тя винаги стои по-долу от мъжете в тяхното общество. Лиян обаче е необикновено момиче – умна, амбициозна и своенравна. Трудно ѝ е да се подчинява на многобройните условности, които определят живота в родното ѝ село, особено когато забременява от момче, което родителите ѝ смятат за неподходящо.

Лиян напуска планините, за да учи в големия град, и с безкрайно упорство и невероятни лишения успява да завърши образованието си. Познанията ѝ за отглеждането на чая ѝ помагат да изгради печеливш бизнес и така да помогне на семейството си и на хората от селото ѝ да получат достойно заплащане за чая, който произвеждат.

Книгата е многопластова и информативна. Разкрива много за живота на едно от малцинствата в Китай – за неговите традиции, вярвания, бит, както и за отглеждането, съхранението и изкуството на приготовянето и пиенето на чай. И тъй като действието в книгата се развива в продължение на повече от 30 години, се виждат промените в Китай – от Културната революция до отварянето на страната за Запада и за бизнеса. От малкото селце, което никога не е виждало кола и не знае какво представлява електричеството, до космополитния и екстравагантен живот в големите китайски градове. Видни са и последствията от катастрофалната политика за едно дете в Китай, довела до демографски дисбаланс и драстичен прираст на момчетата за сметка на момичетата.

Написана на богат и лиричен език, книгата е разказ за необикновения живот на една жена в Китай – на трудностите, ограниченията, но и възможностите ѝ в тази далечна и екзотична за нас страна. Това е история за наследствените ценности, за силата на духа и за семейните връзки. Както всяка книга на Лиза Сий това е една обогатяваща и замисляща творба, написана на великолепен език и пренасяща ни в една съвсем различна култура.

Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Люляковите момичета
-20%
ТОП

Люляковите момичета

17.60 лв. 22.00 лв. Без данък: 16.14 лв.

Императрицата
-20%
ТОП

Императрицата

20.00 лв. 25.00 лв. Без данък: 18.35 лв.

Източен вятър, западен вятър
-20%
ТОП

Източен вятър, западен вятър...

11.20 лв. 14.00 лв. Без данък: 10.27 лв.

Чаеното момиче
-20%
ТОП

Чаеното момиче

16.00 лв. 20.00 лв. Без данък: 14.68 лв.


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.