Брус Ли

Брус Ли

Брус Ли (1940-1973) е артистичен псевдоним на американския (и хонгконгски) киноактьор Лий Юен Кам от китайски произход, смятани от мнозина за най-великата и най-влиятелна личност в бойните изкуства през 20 век.

Легендата Брус Ли е роден в Сан Франциско на 27 ноември 1940 г. (година на Дракона) в семейство на актьори. Отгледан е в Коулун, Хонконг, където прекарва своите тийнейджърски години. Той е запознат с филмовата индустрия от баща си и се появява в няколко филма още като дете.

Придобил по-голяма известност мъртъв, отколкото жив, Брус Ли влиза в митологията на кунг-фу и става легенда на 20 юли 1973 г. на 32-годишна възраст, точно когато започва да се радва на истинската слава след последния си филм „Операция Дракон“. Тази толкова неочаквана смърт повдигна много въпроси, тъй като здравословното състояние на актьора никога не е подлежало на съмнение.

Почитателите му, които с помощта на видеото стават все по-многобройни, продължават да се вълнуват от причините, довели до смъртта му:

* от мозъчна едема – според медицинската експертиза;

* защото е разгласил тайните на кунг фу – според ред други;

* убит от представители на неприятелска школа по бойни изкуства – според мнението на трети.

Кинофилмите, които прави, включително последният му „Драконът идва“, извисяват традиционното хонгконгско бойно изкуство до нови върхове. По този начин той подготвя почвата за бъдещите си приемници като Чък Норис, Джеки Чан, Джет Ли, Стивън Сегал и Жан-Клод Ван Дам.

Брус Ли създава стила джит кун до.

Джит Кун До или още JKD е бойно изкуство и философия на живот, основани от легендата Брус Лий през 1967 година. Ударите тук са директни, чисти и не са познатите класически, поради което практикуващите вярват, че може да се постигне максимален ефект и изключителна скорост с минимални движения.

Използват се различните части на тялото, като се правят удари с ръце и крака, а също така и ключове и елементи от граплинга. Някой го наричат „изкуство на борба без бой“, като тук целта е да се порази противника, докато той планира своята атака. Според създателя на това бойно изкуство, човекът трябва да бъде като водата, за да може да прелива плавно и да се движи без колебания към набелязаната цел.

За Джит Кун До не трябва да се мисли като един изцяло нов боен стил, тъй като той не е. Може да се определи като един хибрид между различни бойни техники, от които са отстранени излишните ограничения в движенията. Както споменахме, търси се най-прекият път до целта, без излишна грациозност и плавност. Именно затова Брус Лий казва, че трябва човек да се превърне във вода и както нея да намира пролуките, дори и в най-твърдите прегради.

Брус Лий е тренирал буквално безмилостно. Фитнес режимът му включвал упражнения, бягане, вдигане на тежести. Също така, той експериментирал с изометрични упражнения и електрични импулси за стимулиране на мускулите. По време, когато все още не са се предлагали хранителни добавки за спортисти, Брус Лий внимателно изследвал и разработвал свой личен хранителен режим, взима витамини, женшен, пчелно млечице, стероиди и редовно си приготвял протеинов коктейл от пасирана сурова пържола, прясно мляко и седем яйца.

Смъртта на Брус Лий настъпва на 20 Юли, 1973 след алергична реакция към болкоуспокояващо (така се твърди), преди да успее да види плодовете на неговия труд. Той е погребан до сина си Брандън Лий, който загива от огнестрелна рана при нещастен случаи, докато снимат финалните сцени на филма „Гарванът“, където той изпълнява главната роля.

40 години след неговата смърт, хора от цял свят поддържат духа му жив и завета му достъпен. Той промени киното, философията, фитнеса, музиката и изкуствата.


Пътят на джит кун до
-20%
ТОП

Пътят на джит кун до

15.20 лв. 19.00 лв. Без данък: 13.94 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.