Бруно Латур

Бруно Латур

Бруно Латур (роден на 22 юни 1947 г.) е френски философ, антрополог и социолог. Той е особено популярен със своята работа в областта на науката, философията, антропологията и социологията (STS). Професор е в няколко университета, сред които и Лондонското училище по икономика.

Макар научните му изследвания да са в областта на социалните и конструктивни подходи към философията на науката, Латур значително се отклонява от тези подходи. Заедно с Мишел Калон и Джон Лоу, Латур е един от основните разработчици на теорията на атомната мрежа (ANT), конструктивен подход, повлиян от етнометодологията на Харолд Гарфинкъл, генеративната семиотика на Алгирдас Жулиен Гримас и (по-скоро) социологията на съперника на Емил Дюркем - Габриел Тарди.

Монографиите на Латур са сред най-цитираните книги от областта на хуманитарните и социални науки за 2007 година.

Латур е свързан с добре познатата фамилия винопроизводители от Бургундия. Като студент, първоначално се фокусира върху философията и е дълбоко повлиян от Мишел Серес.

Латур получава докторантурата си по теология от Университета на Турс. Той бързо развива интерес към антропологията и се заема с работа на терен в Кот д'Ивоар, след което пише кратка монография, обвързана с темите на деколонизацията, расаа и индустриалните отношения.


Реасемблиране на социалното
-20%
ТОП

Реасемблиране на социалното...

14.40 лв. 18.00 лв. Без данък: 13.21 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.