Бронислав Малиновски

Бронислав Малиновски

Бронислав Каспер Малиновски (1884 - 1942 г.) е полски антрополог, често смятан за един от най-важните антрополози на 20-ти век.

От 1910 г. Малиновски изучава търговия и икономика в Лондонското училище по икономика (LSE) като анализира модели на търговска размяна в аборигенна Австралия чрез етнографски документи. През 1914 г. му е даден шанс да пътува до Нова Гвинея, като придружаващ антрополог на Р. М. Марет, но след като избухва Първата световна война, Малиновски, който тогава е австрийски гражданин е сметнат за враг на британското общество и му се забранява да се върне в Англия. Австралийското правителство обаче му предоставя разрешение и средства за извършване на етнографска работа в рамките на неговите компетенции и Малиновски решва да отиде на островите Тробрианд в Меланезия, където остава няколко години, като изучава местната култура.

След завръщането си в Англия, след войната, той публикува основната си работа "Аргонавтите на Западния тих океан" (1922), който го утвърждава като един от най-важните антрополози в Европа по онова време. Заема пост на преподавател, а по-късно на шеф на катедрата по антропология в LSE като привлича голям брой студенти и оказва голямо влияние върху развитието на британската социална антропология. Сред студентите му в този период са изтъкнати антрополози като Реймънд Фърт, Е. Евънс-Причард, Хортенс Паудмайкър, Едмънд Лийч, Одри Ричардс и Майер Фортс.

От 1933 г. посещава няколко американски университета и когато избухва Втората световна война, решава да остане в Америка. Там той прекарва остатъка от живота си и също повлиява върху едно поколение американски антрополози.Научна теория за културата
ТОП

Научна теория за културата...

7.00 лв.Без данък: 5.83 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.

На фокус

Чуй гласа на природата с новите музикални книги от Изток-Запад!

12/07/2019

Искате ли да се разходите в джунглата? Да чуете как реве ягуарът, да послушате песента на райскат..

Включи се в лятната ни игра и спечели чудна награда!

26/06/2019

Препоръчай книга, издадена от „Изток-Запад“, която би избрал за почивката си, и можеш да спечелиш ваучер на с..

На един клик от книгите!

14/06/2019

Бърз, удобен, функционален - това е новият сайт на издателство „Изток-Запад“. Създадохме го с любовта и о..

Вашите топ 10 на Пролетния базар на книгата

03/06/2019

Скъпи приятели,благодарение на вас отново имахме един чудесен панаир на книгата, където вашия ентусиазъм ни зап..