Банди

Банди

Банди (от корейски "Светулката", роден през 1950 г.) е псевдоним, използван от севернокорейски писател.

Банди е роден през 1950 г. в Китай, в семейство на корейски родители, които са се преместили там, бягайки от Корейската война. Банди израсва в Китай, преди семейството му да се върне в Северна Корея. През 70-те години Банди успява да публикува част от ранното си творчество в севернокорейски издателства.

След смъртта на Ким Ил-Снг през 1994 г. и трудностите, които следват, Банди загубва няколко души, близки до него. Тези стечения на обстоятелствата го разочароват. Той губи вяра и насочва перото си срещу севернокорейската система. Отваря се възможност да публикува десидентската си литерарура, когато негова приятелка емигрира за Китай. Въпреки че тя не може да рискува да вземе ръкописите с нея му обещава, че ще намери начин да ги изнесе на Запад и успява. Няколко месеца по-късно човек, напълно непознат на Банди човек го навестява и му предава бележка от приятелката му, която иска пълните ръкописи от 743 листа. С помощта на този пратеник трудът на Банди се насочва към Южна Корея, където е публикуван за пръв път.

В Северна Корея Банди е член на Корейски писателски алианс. Банди все още живее в Северна Корея. Въпреки че е изразил желание да емигрира, той не може да направи това, защото все още семейството му е там.


Забранени истории от Северна Корея
-20%
ТОП

Забранени истории от Северна Корея

9.60 лв. 12.00 лв. Без данък: 8.81 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.