Айзак Башевис Сингър

Айзак Башевис Сингър

Айзак Башевис Сингър (1904-1991) е американски писател, роден с името Ицхак Зингер в Леончин, близо до Варшава, когато Полша още е в състава на царска Русия. Получава традиционно еврейско образование, но още от дете трупа знанията си главно от книгите – художествена литература, философия и научна литература, които чете на четири езика: идиш, немски, полски и иврит. През 1935 г., прозирайки същността на болшевизма, фашизма и сталинизма, и с предчувствие за близката война, Сингър емигрира в САЩ. Той е автор на 18 романа, сборници с разкази и 14 книги за деца.

През 1978 г. е удостоен с Нобелова награда за литература – единственият американски писател, получил тази награда, без да е писал на английски.

Сингър е роден през 1902 г. в село Леонин, близо до Варшава, Полша. Няколко години по-късно семейството се премества в близкия полски град Раджимин. Улицата, където е израснал Сингър, се намира в бедния, идиш-говорящ еврейски квартал на Варшава. Там баща му служи като равин и е бил познат като съдия, религиозна властник и духовен водач на еврейската общност. Описание на уникалната атмосфера на улица Крочамана отпреди войната, може да се открие във Варшавски истории, които разказват истории от детството на Сингър, както и в неговите романи и истории, писани за периода преди Втората световна война във Варшава.


Любов и изгнание
-20%
ТОП

Любов и изгнание

16.00 лв. 20.00 лв. Без данък: 14.68 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.