Ави Льоб

Ави Льоб

Ейбрахам (Ави) Льоб (р. на 26 февруари 1962 г.) е израелско-американски физик теоретик, който работи в областта на астрофизиката и космологията. Льоб е младши професор в Харвардския университет. Той е най-дълго заемалият поста на председател на катедрата по астрономия в „Харвард“ (2011–2020), основател на Инициативата за черните дупки в „Харвард“ (от 2016 г.) и директор на Института за теория и изчисления (от 2007 г.) в Центъра по астрофизика „Харвард-Смитсониън“.

Льоб е сътрудник на Американската академия на изкуствата и науките, Американското физическо дружество и Международната академия по астронавтика. През юли 2018 г. е назначен за председател на борда по физика и астрономия на Националните академии на науките, който е форум на академиите по въпроси, свързани с физиката и астрономията, включително надзор на техните десетилетни проучвания.

През юни 2020 г. Льоб полага клетва като член на Президентския съвет по наука и технологии (PCAST) в Белия дом. През декември 2012 г. списание „Тайм“ избира Льоб за една от 25-те най-влиятелни личности. През 2015 г. Льоб е назначен за директор по научна теория за инициативите за пробив на фондация Breakthrough Prize. През 2018 г. той привлича вниманието на медиите с предположението, че извънземни космически кораби може да са в нашата слънчева система, използвайки например аномалното поведение на Оумуамуа. През 2019 г., заедно със своя студент в „Харвард“ Амир Сирадж, Льоб съобщава, че е открил метеор, който потенциално произлиза извън Слънчевата система.


Извънземен
-20%

Извънземен

13.59 лв. 16.99 лв. Без данък: 12.47 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.