Антонио Итурбе

Антонио Итурбе

Антонио Гонсалес Итурбе (р. 1967 г.) е испански журналист, писател и професор. В момента той е директор на културното списание „Librújula“.

През 1991 г. завършва бакалавърска степен по журналистика в Автономния университет в Барселона.

След дипломирането си създава безплатното списание „Gratix“, което ръководи, и след като участва в различни кратки медийни проекти, през 1993 г. става главен ръководител на телевизия „El Periódico“. Впоследствие става редактор на списание „Fantastic Magazine“, а през 1996 г. се включва в новосъздаващото се списание „Que Leer“, в което заема длъжностите главен редактор, заместник-директор, а от 2008 г. – директор. През тези години Итурбе участва и в много медийни начинания, като списание „Fotogramas“, раздела за книги на „Protagonistas“ в националната радиостанция „Onda Cero“, както и в културната област за „Ona Catalana“, „Icat FM“, „La Cope de Bilbao“ и за списанията „La Vanguardia“ и „Avui“.

През 2004 г. той публикува първия си хумористичен роман „Rectos torcidos“. През 2008 г. излиза първото заглавие на поредицата детски книги „Los casos del inspector Cito“, илюстрирана от Алекс Омист. Полицейска поредица с много хумор, съставена в момента от 10 книги и преведена на девет езика. През 2012 г. Антонио Итурбе публикува третия си роман – „La bibliotecaria de Auschwitz“, издаден на български под заглавието „Библиотекарката от Аушвиц“ („Изток-Запад“, 2020), преведен към момента на 13 езика, удостоен с наградата „Троа“ през 2013 г.

През 2017 г. се издава романът му „A cielo abierto“ за живота на пионерите на френската въздушна поща, към днешна дата преведен на седем езика, включително на български, като „Принцът на небесата“. Романът е награден с „Premio Biblioteca Breve“ през 2017 г.

През тези години Итурбе също е бил докторант в магистратурите по културна журналистика в Автономния университет в Мадрид и книгоиздаване в Автономния университет в Барселона. Изнасял е лекции като гост-професор във факултетите по журналистика в университета „Бланкерна“, Отворения университет на Каталуния и  университета „Абат Олиба“. Той е член на комисията по подбор „Bibliotecas de Barcelona“ и е почетен председател на Асоциацията на културните журналисти на Каталуния. В Сарагоса е бил експерт в панела на „Asociación Miguel Fleta“.


Принцът на небесата
-20%
ТОП

19.20 лв. 24.00 лв. Без данък: 17.61 лв.

Библиотекарката от „Аушвиц“
-20%
ТОП

17.60 лв. 22.00 лв. Без данък: 16.14 лв.

Принцът на небесата. Бутиково издание
-20%

20.80 лв. 26.00 лв. Без данък: 19.08 лв.

Показани 1 от 3 | 3 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.