Антонио Дамазио

Антонио Дамазио

Антонио Дамазио е португалско-американски невролог и университетски професор. Понастоящем той е професор по неврология, психология и философия на Южнокалифорнийски университет и доцент в Института "Солк". Дамазио ръководи Институт за мозъка и творчеството и е автор на няколко книги сред които е и последната му творба "Изграждане на съзнателния мозък" (2010), която изследва връзката между мозъка и съзнанието.

Изследванията на Антонио в неврологията показват, че емоциите играят централна роля в социалното познание и вземането на решения. Неговиите научни трудове имат огромно влияние върху съвременното разбиране на нервната система, която е в основата на паметта, езика и съзнанието.

Дамазио изучава медицина в Медицинското училище в Лисабонския университет и специализира неврология, получавайки докторска степен. Основното научно поле на Дамазио е невробиологията, особено нервните системи, които стимулират емоциите, вземането на решения, паметта, езика и съзнанието. Дамазио вярва, че емоциите определят интелигентността - идея, която противоречи на доминиращите гледни точки от 20-ти век в психологията, неврологията и философията.

Той формулира и хипотезата за соматичните маркери - теория за това как емоциите и техните биологични основи са въвлечени в процеса на вземане на решения (както положително, така и негативно и често несъзнателно). Дамазио осигурява съвременна научна валидизация на връзката между чувствата и тялото, като подчертава връзката между ума и нервните клетки - "това персонализирано въплъщение на ума".


Изграждане на съзнателния мозък
-20%
ТОП

15.92 лв. 19.90 лв. Без данък: 14.61 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.