Антоанета Дончева

Антоанета Дончева

Доц. д-р Антоанета Дончева е доцент във Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, катедра „Социология на правото, икономиката и иновациите“. Има водени курсове в СУ „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет. Била е Erasmus-лектор в Кьолнския университет (2013). Специализирала е в Бари, Италия. Съосновател на списание Philosophia – e-journal for philosophy & culture и член на редакционния му съвет. Член на Семиотичното общество на Америка (Semiotic Society of America) и на Източноевропейския център за семиотични изследвания.

Основните ѝ изследователски интереси са в сферата на семиотиката и философията на изкуствата. Публикувала е в България, Австрия, Италия, САЩ и Китай. Автор е на книгите Маската – свобода и затвор. Проблемът за идентичността в творчеството на Луиджи Пирандело (София: Изток-Запад, 2007) и Азът и Другият в западноевропейската култура на ХХ в. (София: Изток-Запад, 2014).

Маската – свобода и затвор е първата монография от български автор върху творчеството на Пирандело, революционизирал принципните основания на театъра. Главната тема е Пиранделовото установяване и проследяване на разпада на персоналната идентичност, заедно с компенсаторните идеологии, целящи нейно вторично конструиране.

Азът и Другият разгръща темата чрез панорамно историческо изследване на структурирането на персоналната идентичност и извеждане на нейните кризи през ХХ век чрез вглеждане в емблематични произведения и авторски програми.

Задълбочаването в нея формира дял от съдържателния спектър, разгърнат в настоящето изследване на социалната и персоналната ентропия, тълкувана в и чрез творчеството на един от безспорно най-великите автори на ХХ в. Това е първата монография върху Самюъл Бекет в българската академична култура.Азът и Другият в западноевропейската култура на ХХ в.
ТОП
Самюъл Бекет: сияйното отсъствие
ТОП

20.00 лв.Без данък: 18.35 лв.

Показани 1 от 2 | 2 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.