Антоан Компаньон

Антоан Компаньон

Антоан Компаньон (20 юли 1950 г.) e френски литературовед, професор в Колеж дьо Франс (2006).

Антоан Компаньон е роден в Брюксел, в семейството на генерал Жан Компаньон. Семейството му често се мести - живели са в Тунис, Лондон и Вашингтон. Висше образование получава като завършва политехника в Париж, но се хабилитира като лингвист. Още по време на следването си проявява интерес към хуманитаристиката, като слуша лекции на Роман Якобсон и по-късно посещава семинарите на Ролан Барт. До средата на 80-те години на ХХ век преподава в различни френски университети (Руан, Льо Ман), а през следващите десет години в американски (Колумбийски университет, Пенсилвански университет). След кратък престой в Оксфорд (1994) се установява отново в Париж и чете лекции в Сорбоната, а след 2005 г. и в Колеж дьо Франс.

Антоан Компаньон е автор на два романа: първият, написан в началото на академичната му кариера (1979), и следващият, отнасящ се към юношеските му години (2012).


Едно лято с Монтен
ТОП

Едно лято с Монтен

10.00 лв.Без данък: 9.17 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.