Пери Андерсън, Дмитрий Фурман

Пери Андерсън (1938) е британски историк (идейна история), социолог и политолог, един от водещите марксистки интелектуалци на съвременността, бивш главен редактор на списание New Left Review. Той е автор на голям брой фундаментални исторически изследвания, както и на обширни есета, излизащи предимно в London Review of Books, които са посветени главно на актуални проблеми. Андерсън е професор по история и социология в Калифорнийския университет в Лос Анджелeс.


Дмитрий Фурман (1943–2011) е руски историк, религиовед и политолог. През съветския период работи в областта на историята и социологията на религията. С края на СССР, Фурман, който е слабо познат в своята страна и буквално неизвестен в чужбина, се задълбочава в изследване на развитието на политическите режими, проблемите на демокрацията и авторитаризма в Русия и независимите постсъветски държави. Той въвежда в политологията понятието „имитационна демокрация“. Британският историк Пери Андерсън казва, че „в ума и характера на Фурман по уникален начин се проявяваха най-добрите качества на руската интелигенция, и то по време, когато изглеждаха почти изчезнали“.


Една изключителна личност
-20%
ТОП

10.40 лв. 13.00 лв. Без данък: 9.54 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.