Алис Милер

Алис Милер

Алис Милър, родена като Алисия Енглард (1923 - 2010 г.) е швейцарски психолог и психоаналитик от полско-еврейски произход, която е известна с книгите си за родителско малтретиране на деца.

Книгата й "Драмата на талантливото дете" се превърна в международен бестселър, публикувана във Великобритания през 1981 г. Нейните възгледи за последствията от злоупотребата с деца станаха много влиятелни.

Милър е роден в Полша в еврейско семейство. Тя е най-старата дъщеря на Гута и Мейлх Енглард. От 1931 до 1933 семейството живее в Берлин, където деветгодишната Алисия се учи на немски език. Поради взимането на властта от национал-социалистите в Германия през 1933 г. семейството се връща в Полша

Като млада жена Милър успява да избяга от еврейското гето в родния си град, където всички еврейски жители са интернирани от октомври 1939 г. и успява да оцелее през Втората световна война във Варшава под предполагаемото име Алиша Ростовска.

Тя запазва това име когато се мести в Швейцария през 1946 г., след спечелване на стипендия от университета в Базел.

Един общ знаменател в писанията на Милър е нейното обяснение защо хората предпочитат да не знаят за собствената си виктимизация по време на детството - за да избегнат непоносимата болка. Тя вярва, че несъзнателното командване на индивида, без да е известно как е бил лекуван в детството, води до изместване - непреодолимо желание да се повтаря злоупотребата с родителските грижи в следващото поколение деца или да се пренесат несъзнателно неуредените травми срещу другите (Война, тероризъм, престъпност) или срещу детето (нарушения на храненето, наркомании, депресия).


В началото бе възпитанието
-20%
ТОП

В началото бе възпитанието...

12.00 лв. 15.00 лв. Без данък: 11.01 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.