Александър Демандт

Александър Демандт

Александър Демандт (роден на 6 юни 1937 г.) е германски историк. Той е професор по древна история в Свободния университет в Берлин от 1974 до 2005 г. Демандт е експерт по история на Римската империя.

През 1964 г. Александър Демандт получава своята докторска степен за дисертацията си Критика на времето и историческа картина според Амианус Марцелиус (Zeitkritik und Geschichtsbild bei Ammianus Marcellinus). Като асистент в Университета "Йохан Волфганг Гьоте" във Франкфурт (на Майн) получава финансова помощ от Германския археологически институт през 1964/65 г. През 1966 г. става асистент в Университета в Констанца, през 1970 г. завършва своята академична дисертация с магистърска степен.

Фокусът на работата му е в областта на римския свят и късната античност. Той се занимава и с феномени като отхвърлянето на исторически факти, културния вандализъм, историческата теория, философия на историята и история на науката. През 1992 г. Демандт публикува заедно със съпругата си Барбара преписи от лекции на историкa Теодор Момсен, които открива в една антикварна книжарница в Нюрнберг.


Невинни ръце. Понтий Пилат в историята
-20%
ТОП

8.00 лв. 10.00 лв. Без данък: 7.34 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.