Алън У. Дълес

Алън У. Дълес

Алън У. Дълес е петият директор на ЦРУ (1953 – 1961) и ръководител на американските тайни служби в Европа по време на Втората световна война. Роден е в Уотъртаун, щата Ню Йорк, в семейство с дълбоки традиции в американските дипломатически служби. След като завършва Принстънския университет през 1914 г., заминава за Индия и Китай, където работи като учител по английски език. След завръщането си започва работа като дипломат в Европа – във Виена (1916 г.), Берн (1917 г.), Берлин (1919 г.), Константинопол (1920 г.). През 1922 г. се връща във Вашингтон и оглавява Международния отдел за Близкия Изток на САЩ.

С началото на Втората световна война в кариерата на Дълес настъпва рязка промяна. Той постъпва в Управлението на стратегическите служби (Office of Strategic Services, OSS) – предшественика на ЦРУ, и от 1942 до 1945 г. оглавява разузнавателния му център в Берн. Работата на центъра е повече от успешна. Дълес получава редица важни разузнавателни данни, а през 1945 г. изиграва ключова роля при капитулацията на германските войски в Северна Италия.

Считан е за идеен баща на операцията „Разцепваш фактор“, целяща да предизвика съпротива и въстания в народните републики от социалистическия блок, без да започва война. Жертви на тази операция са Трайчо Костов, Ласло Райх (Унгария), Рудолф Слански (Чехословакия), Владислав Гомулка (Полша). Докладът му за структурата на американското разузнаване пред Хари Труман е засекретен.
Смятан е за автор на т. нар. план „Дълес“, разработен през 50-те години на ХХ век с цел в хода на Студената война САЩ да унищожат Съветския съюз посредством покваряване на културното наследство и моралните ценности на нацията. Документът е публикуван в Русия след разпадането на СССР и оттогава до днес често е цитиран от видни руски и чужди политици, журналисти и писатели.

Впоследствие постъпва в новосформираното ЦРУ и през 1950 г. става заместник-директор, отговарящ за планирането и тайните операции. Новоизбраният президент Айзенхауер го назначава за директор на ЦРУ през 1953 г. и той остава на този пост до 1961 г. По време на своето управление модернизира из основи службата и я прави такава, каквато е и днес. През 1961 г. обаче, след неуспешния опит за нахлуване в Куба, е уволнен. За кратко се връща на държавна служба през 1963 г., когато е избран за член на комисията, разследваща убийството на Джон Кенеди.

Алън Дълес умира в Балтимор на 29 януари 1969 г. 


Изкуството на разузнаването. Принципи и методи на шпионажа
-20%
ТОП
Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.