Ахмет Давутоглу

Ахмет Давутоглу

Ахмет Давутоглу (роден на 26 февруари 1959 г.) е турски академик, политик и бивш дипломат, който беше министър-председател на Турция и лидер на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) от август 2014 г. до май 2016 г. Преди той е бил министър на външните работи От 2009 до 2014 г. и като главен съветник на премиера Реджеп Ердоган от 2003 до 2009 г. Той бе избран за член на парламента на ПСР по време на общите избори през 2011 г. и бе преизбран за депутат през юни и ноември 2015 общи избори. Той подаде оставка като министър-председател на 22 май 2016 г.

След избирането на министър-председателя и лидер на ПСР Реджеп Ердоган като 12-ми президент на Турция Давутоглу беше обявен от Централния изпълнителен комитет на ПСР за кандидат за партийно ръководство. Той беше избран единодушно за лидер по време на първия извънреден конгрес на ПСР и впоследствие бе избран като министър-председател на Ердоган, който формира 62-рото правителство на Турската република. В кабинета му бяха избрани близките съюзници на Ердоган като Ялчин Акдоган; това доведе до спекулации, че той ще заеме позиция на послушание пред Ердоган, докато той продължава да следва своя политически амбиции да стане президент. ПСР губи парламентарното си мнозинство на общите избори през юни 2015 г., въпреки че остава най-голямата партия. След това правителството на Давутоглу подаде оставка, но остана на власт, докато не бе създадено ново правителство. След провеждането на поредица от неуспешни преговори за коалиция с опозиционните партии, Давутоглу бе натоварен с формирането на първото междинно предизборно правителство на Турция, което председателстваше предсрочните избори, насрочени за ноември 2015 г. ПСР възвръща своето парламентарно мнозинство през ноември след убедителна победа с Давутоглу впоследствие формиращо третото си правителство.


Стратегическа дълбочина
-20%
ТОП

30.40 лв. 38.00 лв. Без данък: 27.89 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.