Борис Сирюлник

Борис Сирюлник

Борис Сирюлник (роден през 1937 г.) е френски лекар, етолог, невролог и психиатър.

Като еврейско дете през Втората световна война, той е поверен в приемно семейство за да бъде спасен. През 1943 г. е хванат заедно с много възрастни евреи при чистка, организирана от нацистите в Бордо. И двамата му родители са арестувани и убити по време на Втората световна война. Оцеляването му мотивира кариерата му в психиатрията. Учи медицина в Парижкия университет. По-късно пише няколко книги в областта на популярната психология. Известен е във Франция с развиването и обясняването на концепцията за психическа устойчивост - резилиентност.

Той самият е пример за резилиентност. Детството му е разбито от войната, родителите му са убити от нацистите, самият той по чудо оцелява. След това е подхвърлян между институции и приемни семейства. Вместо да го отблъсне от хората, преживяната драма го подтиква да се опита да разбере човешката природа. След като завършва медицина, специализира различни области на психиатрията и работи като невропсихиатър, психолог, психоаналитик. Проявява интерес към етологията, науката за поведението на животинските видове в естествената им среда. Днес е изследовател и преподавател в университета в Тулон. Ангажиран е със защитата на децата, природата, животните. Той е световноизвестен не само с научната си работа, но и с активната си позиция, яркото си медийно присъствие и многобройните си книги, адресирани към широка читателска публика.Грозните патенца. Да устоиш и да продължиш
-20%
ТОП

Грозните патенца. Да устоиш и да продължиш

12.00 лв. 15.00 лв. Без данък: 11.01 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.