Робърт Дж. Стърнбърг

Робърт Дж. Стърнбърг

Робърт Стърнбърг (роден на 8 декември 1949 г.) е американски психолог и специалист по психометрия. Той е ректор и старши вицепрезидент, както и професор по психология в щатския университет на Оклахома. Преди това е бил декан на училище по изкуства и науки и професор по психология в университета „Тафтс“, IBM професор по психология и педагогика в Катедрата по психология в Йейлския университет.

Д-р Стърнбърг получава бакалавърска степен в Йейлския университет, а докторска степен – в Станфордския университет. Има и 11 почетни доктората. Получавал е многобройни награди, включително наградата „Джеймс Маккийн Кател“ на Американското психологическо общество; наградите „Ранна кариера“ и „Маккендълс“ на Американската психологическа асоциация и наградите „Изключителна книга“, „Изследователска рецензия“, „Силвия Скрибнър“ и „Палмър О. Джонсън“ на Американската асоциация за педагогически изследвания. Д-р Стърнбърг е бил президент на Американската психологическа асоциация и на Източната психологическа асоциация, а днес е избран президент на Федерацията на асоциациите за изследване на мозъчните и поведенчески науки. Редактор на списания за психология и психологически бюлетин, редовно четен от най-големите специалисти в областта. Член е и на Обществото на експерименталните психолози. Бил е директор на центъра за психология на способностите, уменията и експертните познания в Йейлския университет и след това в университета „Тафтс“.

Сред основните му приноси в психологията са триархичната теория на разума и няколко влиятелни теории, свързани с творчеството, мъдростта, стила на мислене, любовта и омразата. Той е автор на над 1500 статии, научни трудове и книги.

Разултати от проучване на организацията "Обща психология", публикуван през 2002 г., класира Стърнбърг като шейсетия най-цитиран психолог на 20-ти век.


Когнитивна психология
ТОП

49.00 лв.Без данък: 44.95 лв.

Педагогическа психология
ТОП

59.00 лв.Без данък: 54.13 лв.

Показани 1 от 2 | 2 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.