Борис Бажанов

Борис Бажанов

Борис Георгиевич Бажанов (1900 - 1982 г.) е секретар на Политбюро на Съветския съюз и личен секретар на Йосиф Сталин от август 1923 до 1925 г.

След като е заемал няколко позиции в Политбюро от 1925 до 1928 г., Бажанов успява да емигрира от Съветския съюз на 1 януари 1928 г., получавайки френско гражданство. Всъщносст той е единственият помощник на секретариата на Сталин, който е избягал. Последвалите опити да се убие Бажанов във Франция са неуспешни и през 1930 г. той написа и публикува мемоари и книги за тайните зад действията на Сталин, които продължават да се публикуват и превеждат след смъртта му през 1982 година.

Борис Бажанов е роден през 1900 г. в Могилев-Подолски, Руската империя (сега в област Виница, Украйна), син на лекар. Когато е на 17 години, руската революция от 1917 г. води до рухването на руската империя и последвалата руска гражданска война. С разцепването на властта в родната Украйна на Бажанов украинската територия непрекъснато се бори от различни идеологически фракции.

Въпреки политическата ситуация Бажанов завършва гимназия през лятото на 1918 г., а през септември отива да учи физика и математика в Киевския университет, но скоро след пристигането му университетът е затворен. По време на студентска демонстрация срещу закриването на университета, Бажанов е ранен при стрелба, след което се завръща в родния си град, за да се възстанови.

През 1919 г. се присъединява към местната комунистическа партия на организацията на Съветския съюз. По-късно обяснява, че е трябвало да избира между комунизма или украинския национализъм, но все пак избира комунизма тъй като в крайна сметка е бил възпитан и асоцииран с руската култура. По-късно Бажанов е избран за окръжен секретар и бързо се издига през местни партийни постове в Украйна, а през следващата година, когато е на 21 години, отива в Москва, за да учи инженерство. През следващата година политическата борба на украинската територия завършва с комунистическа победа, като територията е разделена между съветската Украйна и Полша, с по-малки региони, принадлежащи на Чехословакия и Румъния. През 1922 г. съветската Украйна се присъединява към новосъздадения Съветски съюз като негова съставена република, след което Башанов кандидатства за техническа позиция в Политбюро на комунистическата партия на Съветския съюз и е приет от Ксенофонтов.

На 9 август 1923 г. Баханов е обявен за асистент на съветския лидер, генералния секретар Йосиф Сталин, въз основа на решение на организационното бюро, което гласи: "Другарят Бажанов е асистент на Йосиф Сталин и секретар на ЦК.


Аз бях секретар на Сталин
-20%
ТОП

12.00 лв. 15.00 лв. Без данък: 11.01 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.