ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Издателство > „Смъртоносна отдаденост" от Кейго Хигашино

< Обратно към всички новини

28 Септември 2018

 

Добре дошли в мистериозния свят на Кейго Хигашино, най-популярният съвременен японски автор на криминални романи. Книгата му „Смъртоносна отдаденост” обсебва цяла Япония и става бестселър в редица други държави. Има няколко екранизации, а вече може да бъде намерена и на български.

Романът ни среща с гениалния Ишигами, който е посветил живота си на разрешаването на една от най-сложните математически задачи – проблемът с четирите цвята. Но отдадеността му към математиката внезапно остава на заден план, когато красивата му съседка Ясуко извършва убийство, за да защити дъщеря си. Понеже е тайно влюбен в нея, Ишигами решава да й помогне, като прикрие престъплението по начин, който може да хрумне само на гений.

След известно време трупът е намерен и разследването е поверено на детектив Кусанаги, който скоро разбира, че е изправен пред най-трудния случай в кариерата си. Макар да подозира кой е убиецът, той не може да го докаже, защото математикът е предвидил всеки негов ход. Изпаднал в безизходица, полицаят се обръща за помощ към своя близък приятел Юкава – гениален физик и бивш състудент на Ишигами. Юкава обича да разплита мистерии и е помагал многократно на полицията. Но този път... този път той ще се изправи срещу ум, който не отстъпва на неговия или дори го превъзхожда.

Кой от двамата гении ще надделее в предстоящия сблъсък на интелекти?

И как Ишигами е превърнал едно тривиално престъпление в привидно неразрешима загадка?

 

Ако сте чели стотици криминалета и смятате, че тази книга няма да ви изненада с нищо, помислете пак. Авторът ни разкрива кой, защо и как е извършил убийството още в началото на романа, затова читателят си въобразява, че разполага с всички парчета на пъзела и че е поне с две крачки пред детектива и неговия помощник. Но пъзелът се оказва много по-голям и сложен, а финалът на книгата ни оставя със зяпнала уста.

 

Прозата на Кейго Хигашино е като мътна река с коварни бързеи, стръмни водопади и подводни скали. Ако идеята да се спуснете по нея не ви плаши, се пригответе за пътешествие, което ще ви отведе в съзнанието на един необикновен човек – човек, който ще ви изуми не само с гениалността си, но и със смъртоносната си отдаденост.