ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Издателство > Тимъти Ферис се завръща с "Похватите на титаните"

< Обратно към всички новини

26 Април 2018

 

 

Чували ли сте за българката Мария Попова, която създава блога Brain Pickings?

 

 

Тя е успешна, известна, интелигентна, но какво точно работи? Тя е сито. Пресява новините, които среща в интернет и избира да сподели най-вдъхновяващите, тези с най-висока образователна и информационна стойност. Мария нарича себе си куратор на интересното. Блогът й е посещаван повече от 1 милион пъти на месец. Тя е убедена, че ако някакво ценно съдържание стигне до правилните хора, това може да създаде нови възможности за всички. В същото вярва американският автор, предприемач и водещ - Тим Ферис.

 

Тим решава да прослуша разговорите, които е водил през годините с гостите си в „Шоуто на Тим Ферис”. Интуитивно започва да записва какво споделят за успеха си предприемачи, музиканти, актьори, автори и какви ли още не хора. Есенцията на тези разговори се превръща в голяма книга, която можеш да отвориш по всяко време на всяка страница. Вътре ще намериш мотивация, вдъхновение и ще събудиш гласа в себе си, който казва „Аз мога”.

 

Искам да бъда по-добър човек. Искам да бъда по-здрав. По-креативен. Искам да разбера какво се крие вътре в мен, да го опозная и да му позволя да се покаже. Искам да пътувам. Да създавам. Да уча. Това не са лесни задачи. Животът затрупва с прах и паяжини талантите ни, емоциите ни и желанието да сме нещо повече. „Похватите на титаните” е наръчник за това как да спрем да се примиряваме със себе си и да станем „по”. След тази книга е по-лесно да последваме мечтите си без да се притесняваме колко са големи.

 

Редица успешни индивидуалисти споделят пред гуруто на мотивацията как, защо и колко. Ето малка част от изказванията им:

 

„Животът може да бъде много по-смислен, след като откриете един прост факт, а той е, че всичко около вас, което наричате „живот“, е създадено от хора, които не са били по-умни от вас. И вие можете да го променяте, да му влияете, да създавате свои собствени неща, които други хора могат да използват. Щом научите това, никога няма да сте същите.“

 

-  Марк Андрийсън, легендарна фигура в Силициевата долина, чиито творения са променили света.

 

Ако бях казал, че никой не трябва да учи в колеж, това вероятно би било лицемерно. Но аз казах, че не е необходимо всички да правят едно и също. Има нещо много странно в това най-талантливите младежи да учат в едни и същи елитни колежи, където изучават

едни и същи минимален брой предмети, а след това правят едни и същи малко на брой кариери. Струва ми се, че това е липса на разнообразие в мисленето за различните неща, с които хората трябва да се занимават. Това е много ограничаващо за нашето общество, както и за всички тези студенти. Признавам, че и аз до голяма степен съм виновен за същото, връщайки се назад към годините, когато учех за бакалавър в „Станфорд“, а след това и право. Възможно е, ако можех да се върна, да направя пак същото. Но ако би трябвало да направя нещо отново, щях да размисля далеч по-задълбочено. Бих си задавал въпроси. Защо правя това? Не го ли правя само защото имам добри оценки и резултати от тестовете и защото смятам, че е престижно? Или го правя, защото имам огромно желание да практикувам право?

 

- Питър Тийл, основател на „Пейпал” и други компании, инвеститор и автор

 

 

Малко по-късно се срещнах случайно с Джеф Безос и му казах, че тъкмо съм разговарял с Илон Мъск и съм изключително развълнуван относно Марс и наистина се надявам един ден да мога да отида. Безос ме погледна и отвърна: „На Марс е тъпо.“ Възкликнах: „Какво?“ А той: „Щом напуснем планетата, последното, което трябва да направим, е да отидем на друга планета с гравитация.” Само за 30 секунди изцяло промени посоката на живота ми, защото е абсолютно прав.

 

- Фил Либин, съосновател и изпълнителен президент на „Евърноут“