ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Издателство > Още една книга на Дан Симънс излезе на български!

< Обратно към всички новини

20 Април 2018

 

 

На 19 април излезе от печат прочутият роман на Дан Симънс „Лятото на страха“ (превод: Коста Сивов).


На пръв поглед това е хорър история, в която група 11-годишни деца се борят срещу древно зло, приело формата на най-големите им страхове. Но, също като редица други емблематични произведения в жанра, тази книга не си поставя за цел само да изплаши читателя. Тя е колкото хорър, толкова и роман за порастването, който разглежда сериозни теми като проблемите на съзряването и загубата на невинността, отношенията между деца и възрастни, насилието над и между децата, разликата между добро и зло. Централно място в нея заема и темата за приятелството, което, както знаем, е най-силно и безрезервно именно през детските години.


Освен свръхестествен ужас (възкръснали мъртъвци, зли духове и чудовища), в книгата има и доста психологически хорър, а мрачната и зловеща атмосфера (която е сред най-големите достойнства на романа) на моменти е като в готически роман – за това допринасят както страховитото училище (огромна като катедрала постройка на близо век), така и злокобният звън на древната камбана в неговата камбанария.

 

Покрай всичките реални и измислени ужаси, с които Дан Симънс се опитва да ни уплаши, той разглежда и още една тема – тази за малките затворени общества, които си имат както плюсове, така и минуси.

Тема, която обичат да разработват най-успешните хорър автори като Кинг и Линдквист (а и доста скандинавски писатели на криминални трилъри), защото тя им позволява да изследват по-задълбочено отношенията между хората (в малките населени места, където всеки познава всеки, е трудно да пазиш тайни или да се представяш за такъв, какъвто не си). И макар че Елм Хейвън служи само за фон на действието, читателят научава доста за живота в американските градчета от този тип – както и, разбира се, какво е вълнувало американците през 60-те. Епохата е пресъздадена съвсем убедително с помощта на детайлни описания на бит, архитектура и исторически събития, освен това в романа има всевъзможни поп-културни препратки.


Стилът на Симънс е много картинен и описателен, той е сред авторите, които прибягват до най-дребни детайли, за да ни потопят в атмосферата и обстановката. Със същата прецизност изгражда и образите на своите герои, което ги прави достатъчно пълнокръвни, за да повярваме в съществуването им и да станем съпричастни към съдбата им.


Романът, който напомня на „То“ на Стивън Кинг, „Нещо зло се задава“ на Рей Бредбъри и телевизионния сериал Stranger Things, е награден с „Локус“ и номиниран за „Брам Стокър“ и „Бритиш фентъзи“.