ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Издателство > "Формата на водата" съвсем скоро при нас

< Обратно към всички новини

06 Март 2018

Остават само 20 дни до излизането на романа, чиято екранизация спечели 4 награди "Оскар", в това число за "Най-добър игрален филм". Дали книгата е добра поне колкото филма - или дори по-добра? - ще прецените сами, но Буклист я наричат "невероятно пленителна и въздействаща".


Балтимор, 1962 г. Елайза Еспозито – нямо сираче, подхвърлено на брега на реката – работи от години като чистачка нощна смяна в авиокосмическия изследователски център „Окам”. В иначе сивото й ежедневие внасят цвят само добросърдечната й колежка Зелда и милият съсед Джайлс.

Една съдбовна нощ Елайза вижда нещо, което не е предназначено за нейните очи – най-ценната собственост на „Окам“; човек-амфибия, уловен в Амазонка, за да бъде проучен и използван за целите на Студената война. Съществото е страховито, но и изумително разумно – способно е да комуникира и да разбира човешките емоции. Нямата Елайза е запленена от него и започва да го учи на езика на знаците. Постепенно интересът й прераства в любов, а амфибията осмисля живота й.


Но щастието й е застрашено. Ричард Стрикланд – войникът, заловил създанието – държи пленникът да бъде подложен на дисекция, преди руснаците да се доберат до неговите тайни. И Елайза е принудена да рискува всичко, за да спаси своя любим...

 

Формата на водата е и формата на любовта, твърди Гийермо дел Торо.