ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Издателство > "Капиталът: XXI век" на Томас Пикети скоро на български!

< Обратно към всички новини

16 Ноември 2017

Дългоочакваната книга на Томас Пикети "Капиталът: XXI век" ще излезе на български език през 2018 г.


Ето думите на журналиста Валери Найденов за тази забележителна книга, сравнена по значение с "Капиталът" на Карл Маркс:


„Капиталът: XXI век“ на французина Томас Пикети е фундаментален труд, който стъпва върху изключително богата база статистически данни, с каквато не са разполагали нито Адам Смит, нито Дейвид Рикардо, нито Карл Маркс, нито който и да било от големите икономисти на 20 век. Той доказва с числа и формули, че нарастването на рентиерския капитал при капитализма неизбежно забавя икономическия растеж и създава все по-голямо социално неравенство, което в крайна сметка унищожава демокрацията.

Възникването на заможната средна класа през 20 век, се дължи на два фактора – високото прогресивно данъчно облагане и данъците върху наследствата, както и двете световни войни, които премахнаха голяма част от рентиерския капитал. След триумфа на неолиберализма след 1980 г. развитият свят не само забавя своя икономически растеж, но и постепенно се връща към „патримониалния капитализъм“ на 19 век. Според Пикети тази тенденция може да се спре и обърне чрез наднационално, глобално данъчно облагане и преразпределение.


Както може да се очаква, книгата е подложена на остра критика от неолибералните икономисти. Но както пише нобелистът Пол Кругман, „Пикети преобрази нашия икономически дискурс; ние вече никога няма да говорим за богатството и неравенството по начина, по който го правехме досега“.