ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Издателство > Ричард Х. Талер с Нобеловата награда по икономика за 2017 година

< Обратно към всички новини

11 Октомври 2017

На 9 октомври професорът по икономика на Чикагския унверситет Ричард Х. Талер получи Нобелова награда за приноса си към поведенческата икономика.

Той е известен като един от съоснавателите (заедно с Даниел Канеман и други учени) на тази нова и футуристична област от икономиката.

Талер е категоричен: "Конвенционалната икономика предполага, че хората са суперрационални и неемоционални, че тяхното поведение може да бъде изчислено и нямат проблеми със самоконтрола."  Ето защо систематично ревизира конвенционалните и остарели икономически разбирания. Поведенческата икономика хвърля светлина именно върху липсата на рационалност и самоконтрол, които в крайна сметка имат изключително влияние върху икономиката и пазарите.


Изцяло нов поглед към икономиката


Талер е съавтор, заедно с Кас Р. Сънстейн, на бестселъра Nudge - Побутване.

Книгата се основава на научни изследвания в областта на психологията и поведенческата икономика и предлага ново разбиране на редица актуални въпроси както за отделния човек, така и за обществото като цяло.

Nudge е своеобразен мост, построен между икономическия и психологическия анализ на индивидуалното вземане на решения. Авторите създават термина „Архитектура на избора“ и показват как публичните и частни организации  да подпомогнат всеки от нас да прави по-добри избори в ежедневието си.

Изследванията на Талер често се цитират в маркетинговата литература. Неговите прозрения ще ни помогнат да разпознаваме капаните на лошите икономически решения.

Неговата теория за Побутването, очертана заедно с бившия съветник в Белия дом Кас Р. Сънстейн, отчита, че малките стимули могат да подтикнат хората да вземат определени решения. Двамата се захващат с изграждането на една напълно нова и неизследвана гледна точка към икономическата теория днес.