ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Издателство > Фотоизложба на проф. Цочо Бояджиев в Балабановата къща – Пловдив

< Обратно към всички новини

05 Октомври 2017

I част ("45 страница")"Punctum-ът на една снимка е ненадейността в нея, 
която
 ме убожда (и ми причинява болка, наранява ме)". 

 - Ролан БартНа 6 октомври от 18:00 в Балабановата къща в Пловдив ще се открие фотоизложба с черно-бели фотографии на проф. Цочо Бояджиев. На събитието ще бъде представен фотоалбумът „PUNCTUM” (в книжарниците от понеделник, 9 октомври), събрал истории от селото и града, от България и Европа, уловени и визуално представени от знаменития професор. „Фотографията е езикът на удивлението ми пред чудността на този свят”, казва Бояджиев и повдига завесата на платно, където няма да намерим обичайни цветове, а космоса на човешката душа. Можете да разгледате изложбата до 26 октомври.


II част ("Градски истории")

 

III част ("Моята Европа")

 

 

„Забързаните хора по градските улици или застопорените на спирките, застиналите старици и старци от Трънския край, празните пространства с нищожните човешки фигурки, портретите на хора, свободни по дух, и на другите – очукани от живота, знаците на свободата накрая, особено кацащият гълъб – толкова доволен и толкова независим: Цочо Бояджиев знае какво е това свобода и как да я запечата на лентата.” Това казва Митко Новков, автор на предговора на книгата и уцелва в десетката усещането, което ще се роди в първата част, ще проходи в следващите и в последната ще полети като птица. Повече думи не са нужни. Оставяме тук само пунктуационният знак, „най-съответен на натискането на копчето на фотоапарата при акта на снимане. Всяка снимка е едно двоеточие, след което следва нещо друго.” 

:

 

 IV част ("Портрети")


Проф. Цочо Бояджиев е известен историк на философията, теоретик на фотографията, преподавател, преводач. Малцина знаят, че той е и талантлив поет (предстои издаване на книга с избрани негови стихотворения).

 

ЗИМНА БАЛАДА

 

(студът свива телата, но увеличава разстоянията) студено е казваш и дървата са на привършване брадвата е съвсем затъпена в гората е тъмно и снегът е дълбок но дори да отидеш по следите ще те познаят това твое смешно желание да оставяш следи страхът ти от заличаването на спомена мъжкото ти честолюбие ненавистта към сезоните часовете и датите разбягващите се очертания на копнежите ти приятелствата с корабокрушенци в този свят на опитни мореплаватели необяснимата твоя пристрастност към синьото към всякакви там сини рицари а на всичко отгоре и този нелеп навик на излизане да проверяваш изключен ли е котлонът изобщо къде ли съм си забутала блузата автобустъ ми утре е в шест

 

V част ("Знаци")


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повечето хора познават проф. Цочо Бояджиев като философ, професор, историк на философията, теоретик на фотографията, преподавател, преводач. Малко знаят, че той освен всичко е и поет. Предстои и издаване на книга със събрани негови стихотворения.