ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Издателство > ЗА ПРЪВ ПЪТ НА БЪЛГАРСКИ: една от най-значимите исторически книги за последните 100 години

< Обратно към всички новини

21 Септември 2017

 

 

 

Със 101 издания с милиони екземпляри само в САЩ, преведена на десетки езици, книгата отдавна е станала класика. Почти 60 години след публикуването ѝ, издателство Изток-Запад представя този фундаментален труд и на българската публика.

След излизането си през далечната 1960 година „Възход и падение на Третия райх“ прави фурор, завладявайки моментално вниманието на читателите – тиражът се изчерпва почти мигновено. Същата година книгата печели една от най-авторитетните и престижни награди – Националната награда за литература на САЩ, както и наградата за документалистика на Кери–Томас. Вестник „Ню Йорк Таймс“ я обявява за „една от най-важните исторически книги на нашето време“.

Този колосален труд представлява удивителен синтез на свидетелства и фактология за най-катастрофалните събития в човешката история – времето на създаването и разгрома на Третия райх.


За автора


"ИСТОРИЯТА ТРЯБВА ДА ГОВОРИ САМА ЗА СЕБЕ СИ. ИСТОРИКЪТ МОЖЕ ДА Е ДОВОЛЕН, АКО ПРОСТО УСПЕЕ ДА ХВЪРЛИ СВЕТЛИНА ВЪРХУ СЪБИТИЯТА."

 

Американският журналист и чуждестранен кореспондент Уилям Л. Шайрър прекарва почти шест години в обработка и анализ на архивите, иззети след капитулацията на Германия.

Никоя друга мощна империя никога не е завещавала такива планини от доказателства за своето раждане и унищожение, както Третия райх. Това са 485 тона архиви на германското правителство, които документират всяка стъпка и решение, постановено от нацисткия режим – от раждането и развитието му до пълното му унищожение.

В книгата са включени най-знаковите свидетелства, без които няма как да се разбере как става възможна Втората световна война: показанията на нацистките лидери и затворниците в концентрационните лагери; дневниците на министъра на пропагандата Йозеф Гьобелс, на генерал Хадлер (началник-щаб на сухопътните войски от 1939 до 1942 г.) и на италианския външен министър Галеацо Чано;  преписките на тайни конференции; доказателства и свидетелски показания от Нюрнбергския процес; заповедите на армията, личните писма, записи на телефонни обаждания, дори бизнес предложения на немски фирми, кандидатствали за договори за доставка на смъртоносен газ и за изграждане на крематориуми в концентрационните лагери – цялата огромна документация, която свидетелства за маниакалния стремеж на Хитлер да завладее света.


 

 

 

 

 

 

Уилям Шайрър е работил в истинска златна мина от информация, в която обаче е било нужно да копае и да изследва с години, за да пресее най-значимото и да сглоби пълна картина на нацисткото управление. Той изважда на бял свят всички зловещи инструменти на властта, с които Хитлер е разполагал и използвал по най-жесток начин. И все пак, въпреки огромните му усилия, книгата нямаше да има това въздействие, ако самият автор не беше се сблъскал лично (по време на работата си в Германия чак до 1942 г.) с нацизма и с маниакалния лидер. Като чуждестранен кореспондент на „Чикаго Трибюн“ и „Интърнашънъл Сървис“  той е изпратен в Германия, докато националсоциализмът и Хитлер тепърва започват да набират лавиноопустошителна мощ.

Шайрър става свидетел и хроникьор на: Нюрнбергския митинг на нацистката партия през 1934 г., обявения от Хитлер първи нацистки марш в провинция Райнланд през 1936 г., поглъщането на Австрия през 1938 г. и нахлуването в Полша през септември 1939 г. Бил е с германските армии, завладели Франция през 1940 г, а междувременно е докладвал за зловещите чистки на нацисткото управление. Освен това е един от първите чуждестранни журналисти, който открива масовите гробове на повече от сто хиляди душевноболни и инвалиди в газовите камери, инсталирани в психиатрични болници (опитите с хора по-късно продължават в лагерите за унищожаване и геноцид на милиони евреи).

Може би сред най-големите достойнства на тази книга е способността на автора да представи огромното количество факти и цифри по увлекателен начин. Без съмнение, това е най-изчерпателният труд за нацистка Германия, който продължава да е сред най-цитираните научни изследвания за т.нар Особен път (Sonderweg) на Германия. Книгата ще задоволи не само тези, които държат на фактите и статистиката, но и онези, които искат да вникнат в духа на епохата. По прецизен и достъпен начин тя успява да предаде причинно-следствените връзки между отделните събития; да изясни как Хитлер е водил сложните дипломатически игри с останалия свят, включително със своите съюзници; да представи цялостна картина на зараждането и развитието на  нацистката държава.

И до днес книгата на Уилям Шайрър остава най-пълното, подробно и задълбочено историческо четиво, описващо разцвета и разпадането на Третия райх. Не пропускайте възможността да разгърнете страниците на тази знакова книга, разкриваща скритите механизми, довели до жестоките събития от едно не чак толкова далечно минало.