ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Издателство > Има ли разрешение най-голямата медицинска загадка?

< Обратно към всички новини

18 Септември 2017

Всеки, който е загрижен за рака, т.е. всеки разумен човек, трябва да прочете „Хроники на рака“ от Джордж Джонсън.

 

По данни на Световната здравна организация от 2016 г. всяка година над 12 млн. души получават тежката диагноза рак, а около 8.2 млн. умират от болестта. Това са 14,6% от всички смъртни случаи. Прогнозите са още по-мрачни и сочат, че до 2030 г. броят на заболелите ще се увеличи до 22 милиона годишно, а смъртните случаи ще достигнат 13 милиона.

В България има 200 000 души със злокачествени образувания. Всяка година се разкриват нови 26 000 случая, което е два пъти повече отпреди 20 години. Годишно от рак у нас умират около 16 000 души.

Няма съмнение - раковите заболявания са водеща причина за смъртността в глобален мащаб. Няма човек, който да няма в обкръжението си поне един болен от рак.

В помощ на всички - болни, техните близки и тези, които се опитват да се предпазят - идва книгата „Хроники на рака“ от Джордж Джонсън. Компактна и елегантна, а всъщност съдържа в себе си три книги: спомени за една година, прекарана в съжителство с рака, подробно изследване на онова, което ни е известно (и неизвестно) за това все така мистериозно заболяване, и разказ за смирението да живееш редом с една смъртоносна болест, която е в състояние да те погуби най-неочаквано.

Когато жената, която обича, е диагностицирана с метастазен рак, авторът на научна литература Джордж Джонсън се заема да разбере всичко за болестта. Така открива, че е настъпила истинска революция по отношение на произхода и същността на заболяването. В своята книга той ще ни запознае с историята на болестта и последните постижения в изследването и лечението на рака.

Умело анализирайки продължилите десетилетия проучвания, той разкрива какво знаем и какво не знаем за рака и защо неговото лечение продължава да бъде проблематично. Авторът ни представя епидемиологията на заболяването, клиничните изпитания, лабораторните експерименти и научните хипотези, които са в основата на дисциплини като еволюционната биология, теорията на игрите и физиката. Той описва тумори, които се развиват като извънземни същества в организма, както и открити от палеонтолози вкаменени тумори, прилепнали към скелетите на динозаври и наши древни предци. Запознава ни с изненадващите обрати в научните схващания за причините за раковите заболявания, свързани с храненето и токсините от околната среда.

Изучил в дълбочина тежкото заболяване, Джонсън се опитва да си отговори на най-важния въпрос, който всеки човек, имал досег с коварната болест, си задава: Защо се случва? Каква е причината за рака и какво можем да направим по въпроса?

„Всеки, който е загрижен за рака, т.е. всеки разумен човек, трябва да прочете „Хроники на рака“, казва Чарлз Ман, автор на „1491”.

 

 

* * *

 Сред другите отзиви за тази книга са:


„Хроники на рака” е задълбочено и всеобхватно изследване на историята, праисторията и бъдещето на рака, продиктувано от болезнен личен опит. За моя изненада и изключително удовлетворение като бивш биолог авторът разглежда рака като клетъчна стратегия и бунт срещу тиранията на многоклетъчния организъм. Абсолютно разбираема за неспециалисти, тази книга е за всеки, който е бил докоснат от рака, т.е. за всички нас.“

- Барбара Еренрайх, автор на „Бедната Америка”

 

 „Увлекателна, проникновена, въздействаща... Никой след Сюзан Зонтаг не е поставял рака така категорично и убедително на място му... подвеждащо непринуденият  разказ на Джонсън е умишлен избор. Той надниква навсякъде – интелигентен, скептичен, любопитен и опечален наблюдател.”

 - „Ню Йорк Таймс”

 

  "Шедьовър на яснотата. Джонсън обяснява сложните теми по изключително разбираем начин... Забележително подробен и познавателен... обмислен и добре мотивиран... Увлекателен."

- Ню Йорк Джърнъл ъф Букс

 

 „Една от малкото публикувани напоследък чудесни книги за рака... Джонсън се откроява със своето красноречие, убедителност и задълбоченост... Освен че обясненията му са разбираеми, Джонсън притежава и добри писателски умения, за разлика от някои уважавани анализатори. Той знае, че пестеливостта, поезията и ритъмът са не по-малко ценни от яснотата... Разказаната в толкова малко страници от Джонсън история е изчерпателна и научно обоснована. Личната история е тъжна и болезнена, разказана по неочаквано откровен начин... Една откровена и човешка книга, едновременно мрачна и вълнуваща.”

 - Дейвид Куамен, „Ню Йорк таймс бук ривю”

 

 „Идеалният учебник за тези, които искат да научат истинската история на рака, а не предлаганата от медиите версия.” 

- „Икономист”

 

 „Предизвикателно и лично изследване на митовете и недоразуменията за най-големия враг на нашето здраве и благополучие.”

 - „Мадър Джоунс”

 

  „Като един истински алхимик Джордж Джонсън трансформира страха си, предизвикан от метастатичния рак на неговата съпруга Нанси, в злато под формата на добре написано и научно обосновано проучване за днешното състояние на науката за рака. Джонсън посещава множество лаборатории, за да дешифрира кода на рака, да открие причините за заболяването, неговите молекулярни ексцентричности и неговото лечение. Битката на неговата съпруга с болестта е критерият за трезвото му отношение към доказателства, данни и причини.”

- „Сайънтист”

 

 „Изключително завладяваща книга, която изчерпателно обяснява съвременното научно разбиране за рака... Джордж Джонсън разкрива любознателността и емпатията, с които учените се опитват да се справят с гибелната болест.”

- „Таймс Литерари Сапълмънт“ (Лондон)